Kuntaliiton pääekonomistin Minna Punakallion mukaan Veronmaksajien tutkimus tuo hyvin esiin sen, miten verotus vaikuttaa kuntalaisten kukkaroon.

– Toinen puoli samasta asiasta on se, että kuntien saamat todelliset verotuotot ovat pienempiä kuin mitä veroprosentti kertoo. Savonlinna ei saa kassaansa kuntansa veropohjasta 22,50 prosenttia, vaan huomattavasti pienemmän summan.

Tämä niin sanottu efektiivinen eli todellinen kuntaverotuksen taso on pysynyt pitkään varsin tasaisena, vaikka nimelliset veroprosentit ovat kunnissa nousseet.

Keskituloisen perheen eri kunnissa maksamien eurojen vertailu pureutuu Veronmaksajien tutkimuksessa juuri efektiiviseen verotukseen.

– Tämä on oikea lähestymistapa, joka seuraa kuntien todella saamia euroja. Maakuntakeskusten eli Kokkolan ja Helsingin välillä havaittu 2 568 euron maksimiero vuodessa tasoittuu, kun sen jakaa koskemaan vain yhtä palkansaajaa. Kuukautta kohden ero on tällöin enää 107 euroa.

Tutkimus tuo Punakallion mielestä terävästi esiin myös sen huomion, että usein erot maakuntien sisällä ovat suurempia (esimerkiksi Kauniainen ja Pornainen) kuin erot maakuntakeskusten (Helsinki ja Kokkola) välillä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*