Kuva: Sonja Eloranta

Puutteellinen poliittinen omistajuus ja sitoutuminen uudistuksiin poliittisella ja hallinnollisella tasolla ovat merkittäviä tekijöitä, miksi hallituksen linjaama rakenneuudistus eteni niin nihkeästi.

Tämä käy ilmi valtiosihteeri Martti Hetemäen johtaman rakennepoliittisen johtoryhmän loppuraportista, jota käsitellään eduskunnassa ensi viikolla

– Hallitusryhmien puheenjohtajien päätöksistä ei ole tullut hallituksen yhteisiä päätöksiä. Se, että sektoriministerit pitävät hallitusryhmien puheenjohtajien sopimuksia lähinnä valmistelua ohjaavina suuntaviivoina, ei edistä sitoutumista uudistusten tavoitteisiin sektoriministeriöissä, raportissa muistutetaan.

– Päätösten toimeenpano on sektoriministeriöiden vastuulla, mutta ilman vahvaa sitoutumista paine ja halu etsiä uusia ratkaisuja on pieni. Uudistuksista tulee hallinnollinen prosessi, jossa uudistusten tavoitteet jäävät taka-alalle

Ryhmä toteaa, että julkisen hallinnon ja päätöksenteon rakenteet pitää virittää niin, että ne tukevat talouden rakenteiden, ml. julkinen talous, uudistamista ja kannustavat etsimään hallinnonalat ylittäviä ratkaisuja ja tekemään yhdessä.

Raportissa todetaan myös, että alkuperäiset arviot kuntien tehtävien karsimisen säästövaikutuksista olivat ylioptimistisia.

– Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsiminen on osoittautunut haasteelliseksi. Ohjelmassa asetettua miljardin euron säästötavoitetta ei tulla saavuttamaan tähän mennessä täsmennetyin toimin.

– Samaan aikaan, kun kuntien tehtäviä ja velvoitteita on yhtäältä yritetty karsia, niitä on toisaalta lisätty. Lisäksi arviot tehtävien karsimisella tai siirroilla saavutettavista säästöistä ovat jälkikäteistarkasteluissa osoittautuneet ylioptimistisiksi. On tärkeää, että vaikutusarviot perustuvat realistisiin arvioihin.

Yhtenä suurimmista ja taloudellisilta vaikutuksiltaan merkittävimmistä uudistuksista ryhmä pitää viime syksyn neuvottelutulosta työeläkeuudistuksesta.

Johtoryhmän jäseniä olivat valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja ylijohtaja Jukka Pekkarinen valtiovarainministeriöstä. Ryhmän sihteerinä toimi finanssineuvos Mikko Spolander valtiovarainministeriöstä.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli raporttia kokouksessaan tällä viikolla. Pääministeri Alexander Stubb, kok., antaa rakennepoliittisesta ohjelmasta ilmoituksen eduskunnalle 11. maaliskuuta.

Johtoryhmän raportti (pdf)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*