Erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluista tunnetaan huolta. (Kuva: Ville Miettinen)

Toimivista ja tehokkaista mielenterveys- ja päihdepalveluista on paitsi hyötyä potilaille myös taloudellista hyötyä yhteiskunnalle. Kansallisen mielenterveys- ja päihdesuunnitelman toimeenpanon ohjausryhmä muistuttaa asiasta peruspalveluministeri Juha Rehulalle, kesk., luovuttamassaan loppuraportissa.

Raportissa todetaan, että mielenterveys- ja päihdetyön toimintaympäristö on muuttunut ja muuttuu edelleen. Uusia vaatimuksia asettavat erityisesti taloudellinen tilanne ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus.

Ohjausryhmän mukaan asiakkaan asemaa palvelujen järjestämisessä pitäisi vahvistaa ja lisätä heidän luottamustaan. Asiakkaan asemaa voidaan vahvistaa lisäämällä palvelujen monipuolisuutta ja ottamalla valinnanvapauden toteuttamisessa käyttöön sellaisia keinoja, jotka tukevat asiakkaiden yhdenvertaisuutta.

Asiakkaan omaiset ja läheiset voitaisiin ottaa entistä paremmin huomioon työmuodoissa, ohjausryhmä muistuttaa. Myös kuntoutusta ja työhön pääsyä tukevia toimenpiteitä voidaan lisätä.

 

Varsinkin nuorten hoito ajoissa vähentää kustannuksia

 

Ohjausryhmä toteaa, että varsinkin lasten ja nuorten hyvät palvelut vähentävät merkittävästi myöhempiä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

– Suurin osa pitkäaikaisista mielenterveyden häiriöistä alkaa myöhäisnuoruuteen mennessä. Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöiden ehkäiseminen tai heidän saamisensa tehokkaaseen hoitoon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on kannattavaa, raportissa todetaan.

– Palveluja tulisi tarjota myös niille, jotka syystä tai toisesta jäävät nyt palveluiden ulkopuolelle. Miehet käyttävät naisia vähemmän mielenterveyspalveluita. Olisi löydettävä keinoja miesten tavoittamiseksi palvelujen piiriin. Esimerkiksi etsivä sosiaalityö voisi tavoittaa palvelujen piiriin henkilöitä, jotka muuten jäävät niiden ulkopuolelle, ohjausryhmä katsoo.

 

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*