Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole myöntynyt suurten kaupunkien vaatimuksiin isommasta roolista kasvuapalveluissa. (Kuva: Ville Miettinen)

Jos muillekin suurille kaupunkiseuduille kuin pääkaupunkiseudulle annettaisiin niiden olosuhteet ja tarpeet huomioiva erillisrooli kasvupalveluissa, työnjako selkiytyisi ja julkisten kasvupalveluvoimavarojen vaikuttavuus tehostuisi, arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.

Asiassa olisi mahdollista edetä myös kokeilujen kautta, jolloin lähtökohtaisesti kaupunki toimisi järjestäjänä tarkoituksenmukaisten kasvupalvelujen osalta, Reina ehdottaa. 

Kuntien on lausunnolla olleen kasvupalvelulakiesityksen mukaan mahdollista osallistua maakuntien järjestämien kasvupalveluiden tuotantoon vain erillisten markkinoilla kilpailutilanteessa toimivien yhtiöiden kautta.

– Kuntien mahdollisuus tuottaa myös suoraan kasvupalveluja on mahdollistettava. Kokonaan yhtiöittämisen ulkopuolelle on voitava jättää vaikeimmin työllistyville tarkoitettu palvelukokonaisuus, johon sisältyy esimerkiksi työ- ja toimintakyvyn arviointi sekä palvelutarpeen arviointi, työpajatoiminta, piilotyöpaikkojen etsiminen, matalan kynnyksen työpaikkojen räätälöinti sekä palvelujen yhteensovittaminen (TYP-toiminta), Reina vaati puheessaan Pohjois-Savon liiton ja Kuntaliiton yhteisessä seminaarissa Siilinjärvellä perjantaina.

Reina huomautti, että kunnat ja erityisesti suurimmat kaupunkiseudut panostavat elinkeinojen edistämiseen ja työllisyyteen sekä investointeihin moninkertaisesti verrattuna niihin valtion TE-hallinnon resursseihin, joita nyt kootaan maakunnille kasvupalveluiksi.

– Tämä näkyy suoraan elinkeinoja ja työllisyyttä edistävän resursoinnin lisäksi muun muassa innovaatioympäristöihin panostamisena sekä kasvua luovana yhteistyönä muun muassa korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yrityskentän kanssa. Myös kasvun kannalta tärkeät vastuut maankäytöstä, kaavoituksesta ja pitkälti myös liikennejärjestelmästä ovat kunnilla. Näitä panostuksia ei ole varaa vaarantaa.

Erityisesti kuusi suurinta kaupunkia ovat vaatineet toistuvasti suurempaa roolia kasvupalveluissa. Kaupungit pelkäävät kasvupalvelulain näivettävän niiden elinvoimamahdollisuuksia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä