Ruotsin entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt painotti kuntajohtajille kilpailukyvyn olevan ratkaisevassa asemassa, kun maan tulevaisuutta rakennetaan. (Kuva: Jari Seppälä/Kuntaliitto)

Ruotsissa vientiteollisuus on jo lähes 20 vuotta ollut se taho, jonka palkankorotuksia muu elinkeinoelämä ja myös julkinen talous on seurannut. Se on maan kilpailukyvyn selitys, sanoi Ruotsin pääministerinä 2006-14 toiminut Fredrik Reinfeldt kuntaväelle talous- ja rahoitusfoorumissa Tukholmassa torstaina.

Reinfeldt oli Ruotsin porvarihallituksen pääministeri, jonka kahdeksan vuoden kaudella maahan luotiin 300 000 uutta työpaikkaa.

-Työn yksikkökustannukset ovat ratkaisevia avoimessa taloudessa, Reinfeldt korosti.

Vienti ratkaisee

Ruotsin taloudesta puolet on viennin varassa.

– Kyse on tietysti myös tuotteiden laadusta, mutta vientituotteiden pitää yksinkertaisesti olla kilpailukykyisiä eikä kotimaan muu kustannustaso saa tulla sen esteeksi. Ja tämän seurauksena Ruotsin kotitalouksien ostovoiman kehitys on viimeisten kymmenen vuoden aikana ollut paras kautta aikojen, hän kehui.

-Ratkaisevaa talouden kehityksessä on työllisyysaste, Reinfeldt näkee.

Työttömien työnhakijoiden määrä ei vielä kerro totuutta, vaan se, kuinka paljon työikäisestä työvoimasta on poissa työmarkkinoilta.

-Työtuntien määrä Ruotsissa alkoi voimakkaasti lisääntyä, kun esimerkiksi kiristettiin varhaiseläkkeelle ja työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyä.

Ikääntyvien työpanos ratkaiseva maahanmuutossa

Suurena potentiaalina Reinfeldt pitää eläkeläisten työpanosta. Siellä on kokenutta ja koulutettua väkeä, joista yhä useammat ovat hyvässä fyysisessä kunnossa. Hänen mukaansa eläkeläisten työpanos on ollut ratkaiseva mm. Ruotsin maahanmuuton hallinnassa.

– Työhön on palannut satoja ellei tuhansia opettajia, hoitajia ja poliiseja.

 

Reinfeldtin haastattelu julkaistaan kunta.tv:ssä huomenna perjantaina puolen päivän jälkeen.

Juttua muokattu klo 16.40: Reinfeldt on Ruotsin entinen pääministeri, ei valtiovarainministeri.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Reinfeldt oli Ruotsin pääministeri 8 vuotta!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä