Luottoluokituslaitos Standard & Poor’s (S&P) laski 10.10.2014 Suomen valtion pitkäaikaisen velan luottoluokituksen AAA-luokasta luokkaan AA+.

S&P perustelee luokituksen laskua muun muassa Suomen talouden heikoilla kasvunäkymillä. Luokituksen näkymät ovat vakaat. S&P arvioi, että luokitus pysyy todennäköisesti ennallaan seuraavat kaksi vuotta.

– Päätös on ikävä. Se kuitenkaan ole odottamaton eikä dramaattinen. Luokituksen heikkenemisen taustalla on heikentynyt kasvunäkymämme, valtiovarainministeri Antti Rinne, sd., kommentoi.

– Syyt ovat olleet tiedossa ja toimiin on jo ryhdytty. Siksi päätös ei aiheuta tarvetta uudelleenarvioida talouspolitiikan linjaa, mutta se korostaa tarvetta löytää uutta kasvu.

MainosRinteen mukaan luokituksen näkymät ovat vakaat, eli se ei todennäköisesti muutu seuraavan kahden vuoden aikana. Hän muistuttaa, että Suomella on edelleen kahden kolmesta luokittajan AAA-reittaus vakain näkymin.

Ylen haastattelemat Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja OP Pohjolan pääekonomisti luottoluokituksella on lähinnä talouspoliittinen viesti, eli Suomen on ryhdyttävä ripeästi taloudellisiin ja poliittisiin uusituksiin.

– Valtiolle se tarkoittaa sitä, että meidän korkomenot nousevat jonkun verran, Kangasharju arvioi.

Aki Kangasharjun ja Reijo Heiskasen haastattelu Ylen verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*