Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko, kok., pyysi torstaina 18. joulukuuta selvityksen Kevan henkilöstölle myönnetyistä lainoista Kevalta ja Finanssivalvonnalta.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina, että Keva myöntää henkilöstölleen edullista lainaa ilman marginaalia.

– Olen pyytänyt selvitystä asiaan sekä Kevasta että Finanssivalvonnasta. Luottamus työeläkejärjestelmään on niin tärkeä asia, että toiminnan tulee olla asianmukaista ja läpinäkyvää, Risikko sanoo.

Hallitus esitti torstaina 18. joulukuuta lisää säännöksiä asianmukaisuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi Kevan hallintoon.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Esityksen mukaan lakeihin lisättäisiin säännökset Kevan ja valtion eläkerahaston sisäpiiristä; julkisesta rekisteristä, johon koottaisiin tiedot sisäpiirin arvopaperiomistuksista; velvollisuudesta pitää luetteloa luottamustehtävistä; toimintaperiaatteista eturistiriitatapauksissa; johdon ja sen lähipiirin liiketoimista sekä Kevan hallituksen velvollisuudesta hyväksyä omistajaohjauksen periaatteet.

Sisäpiirisäännökset tarkoittavat muun muassa sitä, että johdon osakeomistukset ja liiketoimet, esimerkiksi asuntokaupat yhtiön kanssa, tulisivat julkisuuteen. Esteellisyyden osalta Kevaan ja valtion eläkerahastoon sovelletaan jo hallintolain mukaisia esteellisyysperusteita.

Muutoksia tulisi kunnalliseen eläkelakiin ja lakiin valtion eläkerahastosta. Samalla hallitus esitti lainmuutosta, jolla annettaisiin Finanssivalvonnalle valtuudet valvoa sisäpiirisäännösten noudattamista.

– Haluan, että koko työeläkejärjestelmä toimii asianmukaisesti ja avoimesti. Tämänpäiväinen hallituksen esitys on ensimmäinen askel siihen suuntaan, Risikko sanoo.

Kevan toimitusjohtaja Jukka Männistö sanoi aiemmin torstaina Ylelle, että Keva on valmis tarvittaessa tarkastamaan luottokäytäntöjään.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*