Kuntien tehtäviä ja velvoitteita arvioinut työryhmä luovutti loppuraporttinsa.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi tarvitaan vahvaa poliittista ohjausta, toteaa loppuraportissaan tehtäviä ja velvoitteita kartoittanut työryhmä.

Raportti luovutettiin perjantaina liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikolle, kok. Risikon mukaan raportti auttaa hallitusta jatkamaan vaikeaksi osoittautunutta mutta tärkeää työtä tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi.

Valmisteilla on jo kuntalain kokonaisuudistus. Lisäksi rakennepoliittisessa ohjelmassa sovittiin sosiaali- ja terveyspalvelujen budjettikehysjärjestelmästä. Järjestelmällä varmistetaan, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset pysyvät kurissa.

– Tämä ei vielä riitä, jos tehtäviä ja velvoitteita ei vähennetä. Se vaatii rohkeutta päätöksentekijöiltä, Risikko sanoo.

Raportin mukaan kuntien tehtäviä koskevassa lainsäädännössä tulisi siirtyä yksittäisten tehtävien tarkastelusta asiakasnäkökulmaan.

Sama asiakas käyttää usein palveluja eri hallinnonaloilta, joten kuntien tehtäviä tulisi tarkastella asiakasryhmittäin. Lisäksi palvelujen järjestämisessä tulisi huomioida kuntalaisten mahdollisuus osallistua palvelujen kehittämiseen.

Laki kuntakokeiluista vaikuttaa osaltaan tehtävien uudistustyöhön. Kokeilun on tarkoitus tulla voimaan alkuvuodesta 2015. Työryhmä ehdottaa, että kuntakokeilun tulokset arvioidaan ja kuntien tehtäviä koskevan lain uudistaminen käynnistetään niiden pohjalta.

Työryhmän raportti valtiovarainministeriön verkkosivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä