Sairauspoissaolojen määrä kunta-alalla on laskenut vuodesta 2009 ja lasku jatkuu edelleen kaikissa ammateissa, osoittavat tuoreimmat Kunta10-tutkimuksen tulokset.

Eniten sairastavat palveluammateissa työskentelevät ja ruumiillista työtä tekevät, vähiten ylemmät toimihenkilöt sekä esimiesasemassa olevat.

Kunta-alalla sairauspoissaolojen määrä kasvoi 2000-luvun loppupuolelle saakka. Sairauspoissaolot olivat huipussaan vuonna 2008, jolloin kuntatyöntekijät olivat keskimäärin 19,4 päivää poissa oman sairauden takia. Viime vuonna sairauspoissaolojen määrä oli alimmalla tasolla sitten vuoden 2000; 2013 sairauspoissaoloja oli keskimäärin 16,7 päivää työntekijää kohti kun vuonna 2000 vastaava luku oli 16,8 päivää.

Laskua on tapahtunut miehillä että naisilla, kaikissa ikäryhmissä, vakinaisilla ja määräaikaisilla sekä kaikissa ammattiryhmissä.

– Lasku ei selity henkilöstörakenteen muutoksista, korkean sairastamisen ammattiryhmien ulkoistamisesta tai osasairauspäivärahan käytöstä. Lasku on yleistä laskusuhdanteen aikana, mutta luvut eivät selity pelkästään lamalla – kunnissa on tehty monta asiaa oikein ja otettu työhyvinvointinäkökulma osaksi strategista johtamista, sanoo tiimipäällikkö Tuula Oksanen Työterveyslaitoksesta.

Työhyvinvointimatriisi
toimii Tampereella

Tampereella ns. työhyvinvointimatriisi auttaa johtoa seuraamaan sairauspoissaolojen, tapaturmien ja varhaiseläkemaksujen kehitystä sekä Kunta10-mittareita: työyhteisön ilmapiiriä, kehityskeskustelujen hyödyllisyyttä, päätöksenteon oikeudenmukaisuutta sekä työn ja työaikojen hallintaa.

Tampereen kaupunki hyödyntää tutkimustietoa pitkäjänteisesti osana strategista johtamista.

– Työhyvinvointimatriisin hyödyntäminen onnistuu, koska meillä tietoja on kerätty pitkään ja muutokset henkilöstön johtamisessa ja työoloissa näkyvät matriisissa. Kunta10-tutkimukseen olemme osallistuneet vuodesta 2001, kertoo Tampereen kaupungin työhyvinvointipäällikkö Sami Uusitalo.

– Työhyvinvointimatriisi ohjaa tarkastelemaan laajemmin työelämän laatua, johtamista ja henkilöstön työkykyä. Lisäksi sen avulla saadaan yksi indeksiluku, jota voidaan seurata. Koko kaupungin tulosta seurataan henkilöstötilinpäätöksessä ja strategiaraportoinnissa. Kunkin toimialan tulokset toimitetaan johdolle. Tavoitteena on vuosittain parantaa työhyvinvointimatriisilla mitattua työhyvinvoinnin tasoa.

Lue lisää Työterveyslaitoksen nettisivuilta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä