Savonlinnan kaupunki palasi muuttovoittajien joukkoon rankkojen muuttotappioiden jälkeen.

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine esitti tuloveroprosentin alentamista yhdellä prosenttiyksiköllä. Savonlinnan kaupungin nykyinen tuloveroprosentti on 22,75.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantai-iltana (27.9.) kaupunginjohtajan esityksen pohjalta päätösehdotusta, joka etenee valtuuston kokouksen käsiteltäväksi. Kaupunginvaltuusto käsittelee tuloveroprosenttia lokakuun 11. päivä.

Kaupunginhallituksen esitys valtuustolle vuoden 2022 tuloveroprosentiksi on 21,75. Kaupunginhallituksessa päädyttiin kannattamaan kaupunginjohtajan esitystä äänestyksen jälkeen.

Etelä-Savossa sijaitseva ja noin 32 600 asukkaan kaupunki tiedotti tuloveroprosentin alentamisesityksestä viime viikolla.

– Tuloveroprosentin alentaminen on mahdollista, koska Savonlinnan kaupungissa on toteutettu talouden tasapainottamisohjelma. Kaupungin henkilöstöä on vähennetty yhteensä noin 300, tiedotteessa kerrotaan.

– Yhden tuloveroprosenttiyksikön vaikutus kaupungin taloudessa on noin 5 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä kaupungin henkilöstömäärä on noin 1100. Henkilöstön määrää on vähennetty pääosin luontaisen poistuman kautta vuodesta 2013 lähtien.

– Henkilöstömäärän vähentämisestä tullut pysyvä jokavuotinen säästö on noin 11 miljoonaa euroa, kaupungin tiedotteessa sanotaan.

Taustalla kovat muuttotappiot

Oopperajuhlistaan tunnettu kaupunki koki kovia vuonna 2018, kun Itä-Suomen yliopiston opettajankoulutus siirtyi Savonlinnasta Joensuuhun. Tästä muutoksesta aiheutunut muuttoliike alkoi jo vuonna 2017 ja jatkui vuoteen 2019 asti.

– OKL:n (opettajankoulutuslaitoksen) siirto Joensuuhun aiheutti Savonlinnalle noin 1 500 asukkaan väestötappion ja ison loven kaupungin talouteen, tiedotteessa muistutetaan.

Savonlinnan kaupunki tiedottaa, että OKL:n siirron jälkeiset kehittämistoimet ovat toimineet ja näkyvät työllisyyden parantumisena, yritysten investointien ja liikevaihdon kasvuna sekä ammattikorkeakouluopiskelijamäärän kasvuna.

– Myönteisen kehityksen seurauksena Savonlinnasta tuli jo viime vuonna muuttovoittokaupunki. Elokuun muuttovoittotilastossa Savonlinna oli 20:n eniten muuttovoittoa saaneen kunnan joukossa. Tämä myönteinen kehitys näkyy positiivisesti myös kaupungin verotulojen kasvussa.

Juttua päivitetty 28.9., klo 10.16. Kaupunginhallituksen päätös lisätty juttuun.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Moro
    Onko Savonlinnan asukasluku todella 32600

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*