Kuntayhtymillä on puutteita kilpailuneutraliteettisäännösten noudattamisessa, tiedottaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) tekemänsä selvityksen pohjalta.

KKV ja aluehallintovirastot selvittivät kuntayhtymien toimintaa markkinoilla ja pyrkivät tunnistamaan ne merkittävimmät epäkohdat, jotka mahdollisesti edellyttävät KKV:n puuttumista.

– Selvityksen tulokset osoittavat, että kuntayhtymillä on puutteita yhtiöittämisvelvollisuuden noudattamisessa, markkinaperusteisen hinnoittelun vaatimusten huomioimisessa sekä toiminnan vähäisyyden tulkinnassa, KKV toteaa.

Kilpailulakiin ja kuntalakiin lisättiin vuonna 2013 kilpailun tasapuolisuuden turvaamiseksi säännökset kuntien ja kuntayhtymien yhtiöittämisvelvollisuudesta sekä KKV:n toimivallasta puuttua julkisen elinkeinotoiminnan kilpailua vääristävään rakenteeseen tai menettelyyn.

MainosKilpailuneutraliteettisäännökset velvoittavat lähtökohtaisesti kuntia ja kuntayhtymiä yhtiöittämään kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvan liiketoimintansa.

Kunnat ovat perustaneet kuntayhtymiä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja koulutukseen sekä niiden tukipalveluihin, kiinteistönvuokraukseen, maakuntien edunvalvontaan ja kehittämistehtäviin, sekä jätehuoltoon ja energiahuoltoon.

KKV:n alustavan arvion mukaan erityisesti koulutuskuntayhtymien ja niiden perustamien osakeyhtiöiden toimintaan saattaa liittyä tasapuolisten kilpailunedellytysten kannalta kielteisiä piirteitä.

Selvityksessä saadut vastaukset osoittavat KKV:n mukaan, että osa kuntayhtymistä tulkitsee virheellisesti toiminnan vähäisyyttä koskevaa yhtiöittämisvelvollisuuden poikkeusta.

– Vaikka toiminnan katsottaisiinkin olevan vähäistä eikä toimintaa tarvitsisi siten yhtiöittää, kuntayhtymän tulee noudattaa markkinaperusteista hinnoittelua. Kilpailuneutraliteetin toteutumisen kannalta huolestuttavaa on myös se, että markkinaperusteisen hinnoittelun vaatimuksiin ei ole kuntayhtymissä kiinnitetty riittävästi huomiota.

Selvitys antaa KKV:n mukaan aiheen jatkoselvityksiin ja tarvittaessa muihin valvontatoimenpiteisiin. KKV kohdistaa selvityksensä tapauksiin, joissa kuntayhtymän menettelyllä tai toiminnan rakenteella saattaa olla merkittäviä vaikutuksia terveen ja toimivan kilpailun edellytyksille.

KKV julkaisee alkuvuodesta 2017 julkisten toimijoiden itsearvioinnin tueksi markkinaperusteisen hinnoittelun suuntaviivat.

Lue myös:

Hankintalakiin ei tullut kuntien toivomia muutoksia sidosyksiköistä

Lakiklinikka: Sote-sopimusten miljardit pöydällä – oletko valmis?

Lakiklinikka: Uskallatko hankkia helpommin?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*