Siimes kaventaisi yrittäjän vapautta valita YEL-tulonsa
Suvi-Anne Siimes on huolissaan syntyvyyden laskusta. Tämän päivän kolmi-nelikymppiset voivat olla 2010-luvulla syntyneiden silmissä suuri, kalliiksi tuleva ikäluokka 2050-luvulla. (Kuva: Kari Soinio)
Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii yrittäjien eläkejärjestelmän muuttamista.
– Kannatan pakollista eläkejärjestelmää, jossa yrittäjän vapaus määritellä YEL-tulonsa olisi nykyistä kapeampi, hän sanoo Kuntalehden haastattelussa.
Tela on suomalaisten lakisääteistä työeläketurvaa hoitavien yksityisen ja julkisen alan työeläkevakuuttajien etujärjestö.
Siimes pitää riskialttiina sitä, että yrittäjäeläkkeessä voi vaikuttaa itse vakuutettavan tulon tasoon. Alimitoitetulla YEL-tulolla on tulevan eläkkeen lisäksi vaikutusta myös esimerkiksi vanhempainpäivärahaan ja sairauspäivärahaan, hän muistuttaa.
– Se tulee ihmiselle ikävänä yllätyksenä. Eläke voi olla nuorelle edessä vuosikymmenten päästä, mutta vanhempainvapaa voi olla kolmen tai viiden vuoden päästä. Myös työkyvyttömyys tai vaikea sairaus voi kohdata, Siimes sanoo.
Hän tähdentää, että pienikin oma eläke on parempi kuin ei omaa eläkettä ollenkaan.
Eläketurvakeskuksen mukaan yrittäjien vahvistettu eläketulo jää usein liian matalaksi suhteessa todellisiin työtuloihin.
Yrittäjä vastaa itse oman eläkevakuutuksensa järjestämisestä. Yrittäjä vakuuttaa toimintansa yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisesti. Vakuutus on pakollinen, kun yrittäjä täyttää eläkelain piiriin kuulumisen edellytykset, ja se on otettava kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta.
YEL-lain piiriin kuulumisen edellytyksiä ovat mm. se, että yrittäjän arvioitu työtulo on tänä vuonna vähintään 7 645,25 euroa vuodessa. Yrittäjän eläkemaksu on tänä vuonna 24,1–25,6 prosenttia yrittäjän itse määrittelemästä työtulosta. Alkuvuosina yrittäjä voi saada alennusta eläkemaksuista.
Lue Siimeksen haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 8/2017 (ilm. 6.7.).