Jussi Sallinen puhui kuntataloudesta Kuntajohtajapäivillä Hyvinkäällä. Kuva: Tommy Pohjola

Ei ole epäilystäkään, etteikö kunnissa tunnettaisi synkkenevää talouden tilannetta. Johtava konsultti Jussi Sallinen Finnish Consulting Groupista (FCG) sanoo, että myös sopeutuspäätökset ovat kunnissa varsin tuttuja.

– Sopeutuspäätösten vieminen käytäntöön sen sijaan on iso työ kaikille johtajille ja työntekijöille, Sallinen huomauttaa.

Sallinen käy läpi isoa kysymystä Hyvinkäällä loppuviikosta järjestettävillä Kuntajohtajapäivillä. Hän sanoo, että vaikka kunta päättäisi kahden miljoonan euron sopeutuksista mutta ei toteuttaisi niitä – tai toteuttaisi summasta vaikka vain puoli miljoonaa – ei kunnan taloutta pelasteta.

Tilanne vaatii paljon kunnan johdolta, myös poliittisilta päättäjiltä.

– Kun sopeutuspäätöksiä tehdään ja niitä ryhdytään viemään käytäntöön, on opittava tekemään pieniä asioita koko ajan paremmin. Ei riitä, että tehdään jokin yksittäinen iso rakenteellinen muutos.

Sallinen on huolissaan koko julkisen talouden tilasta, taustalla on esimerkiksi ikärakenteen muutos syntyvyyden vähenemisineen.

Sallinen ei tällä kertaa aio käydä kuntajohtajien kanssa läpi sopeuttamiskeinojen paremmuutta vaan sitä, miten kaikkia mahdollisia keinoja toteutetaan.

Miten paljon toimintakate kasvaa?

Kun Sallinen tutustuu yksittäisen kunnan taloustilanteeseen, hän kiinnittää erityistä huomiota toimintakatteeseen ja sen kasvun määrään.

– Monen kunnan kasvuprosentit ovat kuluvana ja ensi vuonna korkeat. Menot ovat kasvaneet kunnissa monella sektorilla, ja taustalla ovat palkankorotusten lisäksi inflaatio ja kuntien omat päätökset.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio muistutti heinäkuisessa blogikirjoituksessaan, kuinka kuntatalouden heikkeneminen kuluvana vuonna on ollut jo pitkään odotettavissa, kun sote-uudistuksen kertaluonteiset erät loppuvat.

Ennusteet ovat kuitenkin synkentyneet enemmän kuin aiemmin ennustettiin.

Valoisia näkymiä ei povaa myöskään Kuntarahoitus. Se on huomannut, että kunnat pyrkivät paikkaamaan heikkenevää talouttaan omaisuusmyynneillä ja yhtiöittämisillä. Iso kysymys on, kuinka kunnat onnistuvat myymään sote-kiinteistöjään tavoitteidensa mukaan.

Helpotusta ei ole tulossa myöskään valtionosuutta uudistettaessa, sillä valtio ei myönnä sen yhteydessä kunnille lisää euroja. Ennemmin kyse on eurojen vähenemisestä, sillä kuntien nykyisiin tehtäviin osoitettu valtionrahoitus vähenee ensi vuonna ja sitä seuraavana. Sote-tasaukset leikkaavat kuntien valtionosuutta kuluvan vuoden tasosta 140 miljoonalla eurolla.

Kuntajohtajapäivillä Hyvinkäällä 15.-16.8.2024 käsitellään kuntien elinvoimaa, kuntajohtajan työtä ja kuntien roolia muuttuvassa tilanteessa. Tämän vuoden teemoina ovat muutos, johtaminen ja turvallisuus. Tapahtuman järjestävät Suomen Kuntaliitto ja FCG Finnish Consulting Group.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*