Sotkamon kunnanhallituksen puheenjohtaja Osmo Polvinen, vas., sanoo, että Talvivaaran konkurssi ei ollut suuri yllätys sotkamolaisille.

– Olemme toivoneet, että yhtiön asiat kääntyisivät myönteiseen suuntaan. Valitettavasti näin ei käynyt.

– Tilanne on vaikea, siitä emme pääse mihinkään. Täytyy nyt hieman sulatella asiaa ja katsoa, mitä tapahtuu. Selvää on, että valtio joutuu ottamaan tässä asiassa nyt vastuuta.

Polvinen on varovaisen toiveikas kaivostoiminnan jatkumisen suhteen.

– Siinä tarvitaan paljon ulkomaista pääomaa. Kiinnostusta varmasti on, mutta kaivoksen ympäristökysymykset ovat siinä määrin auki, että kenenkään ei ole helppo sitoutua hankkeeseen.

Polvinen sanoo, että Talvivaaran vaikutus Sotkamon ja Kajaanin aluetalouteen on ollut todella suuri.

– Se on näkynyt täällä kaikessa: majoituspalveluissa, tavallisessa kaupankäynnissä ja rakentamisessa.

– Kaivostoiminnan alkuvaiheessa myös asuntorakentaminen oli vilkasta, mutta epävarmuus on jo vaikuttanut, eikä uusia taloja ole enää noussut parhaiden vuosien tahtiin. Meillä on kaavoitettua tonttimaata Talvivaaran työntekijöiden tarpeisiin, mutta se jää nyt odottamaan parempia aikoja.

Polvinen on ollut Sotkamon kunnanvaltuustossa vuoden 1972 kuntavaaleista lähtien. Kansanedustajana hän oli vuosina 1991–1995.

– Näinä vuosina on sattunut monenlaista. On ollut Valco-seikkailu, Katinkullan rakennuttajan konkurssi, meijerin alasajo ja viimeksi 2010 Incapin toiminnan siirto Viroon, mutta Talvivaaran hiljeneminen olisi vaikutuksiltaan tietysti ihan omaa luokkaansa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*