Tutkimuksessa selvitetään, kuinka ulkomaalaiset työntekijät kokevat maan, johon ovat muuttaneet työskentelemään.

Suomi sai tuoreimmassa kyselytutkimuksessa kylmää vettä niskaan.

Suomen maakuva koki historiallisen romahduksen työn perässä maahanmuuttaneiden silmissä. Vielä viime vuonna Suomi sijoittui 53 maan joukossa sijalle 16, nyt sijoitus romahti sijalle 51, tiedottaa Suomen startup-yhteisö.

Edellä mainitut tiedot perustuvat tiedotteen mukaan kansainvälisen verkoston vuosittain toteuttamaan Expat Insider -kyselytutkimukseen.

Tutkimuksessa selvitetään, kuinka ulkomaalaiset työntekijät kokevat maan, johon ovat muuttaneet työskentelemään.

Tutkimuksessa tarkastellaan ulkomaalaisten näkemyksiä muun muassa elämänlaatuun, työskentelyolosuhteisiin, yleiseen elintasoon liittyen sekä helppouteen asettua osaksi yhteiskuntaa.

Tuoreimmassa kyselyssä vain kaksi maata jäi Suomen taakse vertailussa.

Puhtaasta ympäristöstä kiitosta

Ulkomaalaiset kokivat erityisen heikoksi suomalaisen yhteiskunnan vastaanottavuuden ja helppouden asettua maahan (sija 50), työelämän laadun ja uramahdollisuudet (sija 46) sekä yleisen toimeentulon, kun lasketaan mukaan esimerkiksi asumisen kulut suhteessa palkkaukseen (sija 52).

Puhdas ympäristö ja yleinen turvallisuus saivat vielä arvostusta tutkimuksessa.

– Näiden tulosten edessä on koko yhteiskunnan toden teolla herättävä. Olemme tuudittautuneet jo pitkään ajatukseen, että osaajat haluavat tulla Suomeen, teimme sen eteen töitä tai emme. Meillä on vetovoimatekijöitä, kuten ympäristö ja turvallisuus, mutta se ei enää riitä, jos muut osa-alueet sakkaavat, Suomen Startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.

– Emme tule pärjäämään globaalissa kilpailussa, jos emme kykene konkreettisesti houkuttelemaan työtä tekeviä, osaavia ihmisiä tänne. Se tarkoittaa konkreettisia toimia, kuten työntekijän maahantulon helpottamista sekä tänne asettumista, Pakarinen huomauttaa tiedotteen mukaan.

Helposti syntyvät mielikuvat

Suomen hallituksen viimeaikaiset tiukennukset kansalaisuuden saamisen osalta sekä paljon puhuttu ja hallituksen suunnitelmissa elänyt 3–6 kuukauden maastapoistumissääntö ovat herättäneet runsaasti keskustelua niin yrityksissä, ulkomaalaisten keskuudessa kuin ulkomaisessa lehdistössä, Suomen Startup-yhteisö arvioi tiedotteen mukaan.

– Maahanmuuton ympärillä viimeisen vuoden aikana käyty negatiivissävytteinen keskustelu ei voi olla näkymättä tässä tutkimuksessa ja näin ollen myös työperäisen maahanmuuton sektorissa, Pakarinen lisää.

– Mielikuvat syntyvät helposti ja niitä on vaikea muuttaa. Hallituksen tulisi ryhtyä välittömästi sellaisiin toimiin, jolla mielikuvaa muutetaan.

Suomen startup-yhteisö on jo pitkään esittänyt kahden viikon palvelulupausta, joka takaisi tänne tulevalle osaajalle työluvan, pankkitilit sekä lasten koulupaikan kahdessa viikossa.

Suomen startup-yhteisö on yli 240 suomalaisen kasvuyrityksen ja startupin muodostama yhteisö, joka ajaa suomalaiselle startup-kentälle tärkeitä asioita yhteiskunnassa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*