Suomen Yrittäjien mukaan lokerointi kaupunki- ja maaseutupolitiikkaan pitää lopettaa ja keskittyä hyödyntämään eri alueiden vahvuuksia.

– Suomessa on tehty liian lokeroituneena kaupunki- ja maaseutupolitiikkaa irrallisena kansallisesta aluekehittämisestä. Tämä on asettanut yritykset eriarvoiseen asemaan esimerkiksi aluekehitysvaroja jaettaessa, varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoi Suomen Yrittäjien kunnallisjohdolle järjestämässä seminaarissa Kuopiossa tiistaina.

Tapahtumaan osallistuu tiistaina ja keskiviikkona yli 750 kuntapäättäjää ja yrittäjävaikuttajaa.

Kujalan mukaan aluepolitiikka on Suomessa perinteisesti tarkoittanut maan eri osien tasapuolista kehittämistä.

– Jos erityispiirteitä on huomioitu, se on yleensä tarkoittanut haja-asutusalueiden kehittämistä. Tämä on ollut perusteltua Suomen kehityksen kannalta. Mutta kehittyvät kaupunkiseudut erityisongelmineen eivät ole saaneet tarpeeksi huomiota.

Kujalan mukaan aluekehittämisen näkökulmaa pitää muuttaa niin, että hyödynnetään koko maan voimavarat ja alueiden erityispiirteet.

– Suomi on väestömäärältään pieni, keskikokoisen kiinalaisen kaupungin kokoinen valtio. Tarvitsemme kokonaisnäkemystä, jonka kärjessä ovat ensisijaisesti yritysten tarpeet ja mahdollisuudet työllistää.

Suomen Yrittäjien mukaan nykyinen kaupunki-maaseutu –jako pitää ylittää erityisesti, kun toteutetaan esimerkiksi biotalouden kaltaisia kansallisia teemakokonaisuuksia ja -ohjelmia.

– Aluekehittämisen pitää keskittyä enemmän kansallisesti merkittäviin kokonaisuuksiin, joissa myös EU-ohjelmia pystytään hyödyntämään nykyistä tehokkaammin, Kujala sanoi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä