Virolahden on vakuutettava valtiovarainministeriö, että kunta selviää tehtävistään kohtuullisella menorasituksella. Kuva: Thomas Halloran

Valtiovarainministeriö käynnistää erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa olevan kunnan arviointimenettelyn Virolahden ja Multian kuntien sekä Ähtärin kaupungin kanssa. Myös Kemin kaupunki saattaa joutua arviointimenettelyyn, kertoo finanssineuvos Ville Salonen valtiovarainministeriöstä (VM).

Arviointimenettelyssä kunnan ja VM:n edustajat tarkastelevat kunnan edellytyksiä tuottaa kuntalaisille palvelut kohtuullisella maksu- ja verorasituksella.

-Mikäli tähän ei päästä, on vaihtoehtona kuntajakoselvityksen asettaminen, Salonen sanoo.

Hän korostaa, että VM:n suunnalta ei esitä tasapainottamistoimenpiteitä, vaan kunnan pitää itse esittää niitä. Menettelyryhmä arvioi toimenpiteiden toteuttamiskelpoisuutta sekä vaikuttavuutta.

Virolahden taloutta ovat rasittaneet Kymsotelle maksetut sote-laskut sekä itärajan sulkeutumisen vaikutus elinkeinoihin. Arviointimenettely ei tule yllätyksenä, kertoo Virolahden kunnanjohtaja Topi Heinänen.

Käsitys tarvittavista sopeutustoimista oli olemassa jo vuosi sitten, kun Virolahden valtuusto hylkäsi kuntaliitoksen Haminan kanssa.

– Bunkkerimuseon lakkauttamisesta päätettiin viime valtuustossa, mutta jo aiemmin Virolahti päätti sivistyspuolen palveluverkosta, Heinänen kertoo.

Virolahdella on jatkossa yläkoulun ja lukion lisäksi yksi päiväkoti ja alakoulu. Toinen päiväkoti ja alakoulu menevät kiinni lukuvuoden 2025–2026 jälkeen.

– Tämä on ehkä keskeisin talouden sopeuttamistoimi, joka on jo tehty etupainotteisesti.

Tavoitteena on päästä kattamaan alijäämiä vuonna 2026. Jo vuonna 2025 Virolahti tavoittelee nollatulosta.

Heinänen toteaa, että liikkuvia osia on paljon, mutta suunnitelluilla ja toteutetuilla toimenpiteillä kunnan pitäisi päästä kuiville.

Virolahti joutui arviointimenettelyyn, koska kuntakonsernin asukaskohtainen alijäämä ylitti 1 000 euroa vuoden 2024 tilinpäätöksessä ja 500 euroa vuonna 2023.

Ähtärin vie arviointimenettelyyn sama syy.

Multia puolestaan joutuu menettelyyn tehtyään viisi vuotta peräkkäin alijäämää. Kemilläkin on kertynyttä alijäämää, mutta kaupungin energiayhtiöiden osakkeiden myynti voi kääntää tilanteen. Myyntipäätöksestä on jätetty valitus.

– Pohdimme, käynnistetäänkö arviointimenettely. Jos myynti toteutuu sellaisenaan, kriteerit eivät täyty, Ville Salonen sanoo. 

Arviointimenettelyt käynnistyvät elo-syyskuun taitteessa ja kestävät tammikuun lopulle.

Ylipäätään arviointimenettely on todettu hyväksi keinoksi kunnissa, joiden talous uhkaa kriisiytyä, kävi ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) vuonna 2024 julkaisemasta selvityksestä. VTV:n mukaan arviointimenettelyssä olleiden kuntien talouden tunnusluvut ovat parantuneet menettelyn jälkeen ja kunnissa on pääasiassa oltu tyytyväisiä menettelyyn.

FAKTA: Arviointimenettely voidaan käynnistää, jos:

  1. kunta ei ole kattanut kunnan taseeseen kertynyttä alijäämää neljän vuoden määräajassa;
  2.  jos asukasta kohden laskettu kertynyt alijäämä on kunnan viimeisessä konsernitilinpäätöksessä vähintään 1 000 euroa ja sitä edeltäneenä vuonna vähintään 500 euroa;
  3. jos rahoituksen riittävyyttä tai vakavaraisuutta kuvaavat talouden tunnusluvut ovat kahtena vuonna peräkkäin täyttäneet seuraavat raja-arvot:
    • kunnan konsernituloslaskelman vuosikatteen ja poistojen suhde on alle 80 prosenttia;
    •  kunnan tuloveroprosentti on vähintään 2,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kaikkien kuntien painotettu keskimääräinen tuloveroprosentti;
    • asukasta kohden laskettu kunnan konsernitilinpäätöksen lainojen ja vuokravastuiden määrä ylittää kaikkien kuntien konsernitilinpäätöksen lainojen ja vuokravastuiden keskimääräisen määrän vähintään 50 prosentilla;
    • konsernitilinpäätöksen laskennallinen lainanhoitokate on alle 0,8.

(Lähde: kuntalaki)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*