Julkisuudessa on väläytelty, että kunnat voisivat maksaa puolet asumistukimenoista. (Kuva: Kela)

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio pitää ongelmallisena kuntavaalien alla julkiseen keskusteluun muun muassa pääministeri Juha Sipilän, kesk., suulla palannutta ajatusta, että kunnat maksaisivat puolet asumistukimenoista. Tätä esitti syksyllä Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä.

”Parhaimmillaankin kuntien kaavoituksen vauhdittaminen on erittäin rajallinen lääke monisyiseen ongelmaan, jossa pelikenttää hallitsee talous- ja työllisyyskehitys, asumistukijärjestelmän perustemuutokset, väestön keskittyminen suurimpiin kaupunkeihin, asuntosijoittaminen sekä rakentamisen hintaongelmat”, Minna Punakallio kirjoittaa blogissaan.

Tampereen talousjohtaja Jukka Männikkö on ajatuksesta pöyristynyt. Hän muistuttaa, että hallitusohjelmaan kirjattiin, että mikäli valtionosuuksia leikataan, hallitus vähentää kuntien tehtäviä samassa suhteessa.

– Olisi kovasti toivottavaa, että hallitus pitää kiinni antamistaan lupauksista. Nyt jostain kumpujen yöstä nousee sitten idioottimaisuuden ja järjettömyyden huippuna esitys, että kuntien pitäisi maksaa puolet asumistukimenoista.

MainosMännikkö pitää ajatusta lähinnä kehnona ja myöhästyneenä aprillipilana.

– Miten ihmeessä hallituksessa voidaan edes ajatella, että kuntien tehtävänä tulisi olla asumistukimenojen rahoittaminen? Männikkö ihmettelee.

– Luulin, että tähän asti isoin pöhlöys tehtiin, kun kunnat velvoitettiin osallistumaan työmarkkinatuen rahoitukseen vuodesta 2006 alkaen, mutta kyllä esitys maksaa puolet asumistukimenoista ajaa reippaasti ohi.

Myös Paltamon kunnanjohtaja Arto Laurikainen ihmettelee ajatusta.

– Asumistukimenojen mahdollinen siirto osittain kunnille on puhdas kustannusten siirto kunnille ja siten sovittujen periaatteiden vastainen ja heikentää kuntien rahoitusasemaa, Laurikainen sanoo.

– Kunnilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia vaikuttaa kustannuksiin juurikaan ehkä suurten kuntien kaavoitusta lukuun ottamatta. Näennäiskeinottelu on hyvä termi, Laurikainen määrittelee ajatuksen luonteen.

Minna Punakallion blogi: Miksi kunnille ei kelpaa satojen miljoonien lisävastuut?

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*