Kuva: Ville Miettinen

Ensimmäistä kertaa myönnetyn Vaikuttavin kuntahankkija -palkinnon on saanut Tampereen kaupunki.

Palkinnon myönsivät Suomalaisen Työn Liitto ja Yhteiskunnallisten yritysten liitto ARVO ja se haluttiin osoittaa kunnalle joka on huomioinut hankinnoissaan erityisesti niiden yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Palkinnon kriteereinä on, että kunta on huomioinut yhteiskunnallisia vaikutuksia omissa hankintalinjauksissaan ja että kunta on edistänyt yhteiskunnallista yrittäjyyttä omissa hankinnoissaan.

Palkintoraati kiinnitti eritoten huomiota siihen, miten Tampereen kaupunki on ottanut laajasti palveluissa käyttöön työllisyyspalvelut ja innovatiiviset, vaikuttavat hankinnat.

”Tampereen kaupunki kehittää innovatiivisia, vaikuttavuusperusteisia hankintoja systemaattisesti yhdessä kumppaniensa kanssa ja pilotoi uusia palveluita. Tampereen kaupunki on ollut myös edelläkävijä yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten edistämisessä”, palkitsemistiedotteessa sanotaan.

Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtajan Tero Lausalan mukaan palkittavaa valittaessa arvioitiin esimerkiksi hankintastrategioita ja sitä, miten työllisyyteen, yrittäjyyteen ja tulosperusteiseen hankintaan on otettu niissä kantaa.

Tiistaina jaetun palkinnon vastaanottivat Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen ohjelmajohtaja Regina Saari ja kehitysjohtaja Mika Itänen.

Itäsen mukaan huomionosoitus rohkaisee Tamperetta jatkossakin toimimaan innovatiivisesti hankintakentällä.

– Vaikuttavuusperusteinen hankinta on osoittautunut toimivaksi kuntouttavan työtoiminnan ostopalveluissa isoillakin volyymeilla, noin 1 700 asiakasta päivittäin, kertoo kehitysjohtaja Mika Itänen.

Itäsen mukaan sosiaalisten kriteerien käyttö hankinnoissa sopii lähes kaikille toimialoille, kunhan tahtoa ja kumppanuuksia löytyy.

– Tuorein mahdollisuus Tampereella on vuosikausia kestävä raitiotiehanke. Mallia kehitetään työllisyyspalvelujen, koulutustoimijan ja raitiotie-allianssin kanssa. Positiivista kannustinjärjestelmää voidaan hyödyntää, kun allianssi alihankkijoineen ottavat työttömiä työnhakijoita tai opiskelijoita työmaalle aitoon ympäristöön näyttämään osaamistaan, Itänen kertoo.

Vaikuttavin kuntahankkija -palkinnon tavoitteena on nostaa esille kuntia, jotka ovat esimerkillisesti huomioineet hankinnoissaan niiden kauaskantoisempia, yhteiskunnallisia vaikutuksia joko sosiaalisesta, eettisestä, ympäristö- tai taloudellisesta näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena on herättää keskustelua julkisten hankintojen vaikuttavuudesta ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä valintatekijänä.

Palkintoraatiin kuuluvat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala ja ARVOn toimitusjohtaja Kimmo J. Lipponen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*