Kaipolan paperitehtaan lakkauttaminen vie Jämsästä satoja työpaikkoja ja se näkyy kaupungin taloudessa.

Metsäjätti UPM ilmoitti eilen suunnittelevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista vuoden loppuun mennessä. Se tarkoittaisi noin 450 työpaikan menetystä.

Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste, tuliko illalla uni normaalisti silmään?

– Ei tullut. Kyllä eilisessä päivässä oli niin paljon prosessoitavaa ja sulateltavaa, että uni katosi. Eilinen oli järkyttävä ja vaikea päivä koko yhteisölle.

Oliko tämä UPM:n ilmoitus kaupungille yllätys?

Mainos– Ei se tietenkään täysin puskista tullut, sillä metsäteollisuuspaikkakunnalla on alan kehitys ollut tiedossa. Rakennemuutos alalla on ollut varsin suurta. Mutta kyllä uutisen realisoitumisella oli siitä huolimatta eräänlainen shokkivaikutus. Nyt puhutaan kokonaisen tehtaan sulkemisesta.

Vaikka lopullinen sulkemispäätös tehdään vasta yt-neuvottelujen päättymisen jälkeen, niin päätöksen pyörtäminen vaatisi valtavan ihmeen. Millaiset valmiudet kaupungilla on auttaa työttömäksi jääviä ammattilaisia työllistymään tulevaisuudessa?

– Meillä on jo tälle päivälle kutsuttu koolle rakennemuutostyöryhmä ja kaupungilla on valmiina suunnitelma siitä, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan. Nyt iso kysymys on se, miten saamme työnsä menettävät ihmiset uuden alkuun. Se vaatii laajaa yhteistyötä koko maakunnan sisällä ja valtion merkittävää tukea.

Millaisen loven paperitehtaan sulkeminen iskee Jämsän kaupungin talouteen?

– Kyllä se romahduttaa kaupungin talouden. Tehtaalta menetetään 450 työpaikkaa ja alihankintaverkoston menetykset kolminkertaistavat sen. Se tarkoittaa 15 prosenttia meidän alueen työpaikoista. UPM on ollut myös merkittävä yhteisöveron maksaja. Nyt ne verotulot tulevat jäämään pois.

Selviääkö Jämsän seutu tästä iskusta?

– Emme me tästä yksin selviä, vaan tarvitsemme valtiolta työkaluja ja tukea tilanteen hoitamiseksi. Tulevaisuuteen on kuitenkin pakko uskoa.

Jämsän kaupungin tiedote

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*