Kunnat eivät vieläkään voi raportoida sote-siirtolaskelmissa vaadittavia tietoja, vaikka raportoinnin piti aueta huhtikuussa. Raportointi pitäisi nykyaikataulun mukaan tehdä toukokuun loppuun mennessä. (Kuva: Pixabay)

Valtiokonttorin ohjelmistotoimittajan haasteet saattavat viivästyttää merkittävästi sote-siirtolaskelmien valmistumista. Talousraportointikokonaisuus, jonka perusteella laskelmat tehdään ja johon kuntien on määrä raportoida tietoja yli 130 palveluluokasta ei ole vieläkään auennut. Palveluluokat käsittävät kaikki kuntien tehtävät ja velvollisuudet, ja jokainen niissä liikkuva euro on raportoitava.   

Kuntien oli määrä päästä raportoimaan tietoja jo huhtikuussa. Takaraja tietojen jättämiselle on toukokuun lopussa.   

Vastuu kuntien taloustiedon keruusta siirtyi Tilastokeskukselta Valtiokonttorille vuoden 2021 alusta. Kuntia ja kuntayhtymiä koskevia raportointikokonaisuuksia on kaksitoista. Valtiokonttorin ohjelmistotoimittaja kuntatalouden raportoinnissa on CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, josta valtio omistaa 70 prosenttia ja korkeakoulut 30 prosenttia.  

Kuntakentällä raportoinnin hankaluudet ovat aiheuttaneet turhautumista. Esimerkiksi neljännesvuositietojen raportointiin jäi teknisten haasteiden takia aikaa vain muutamia päivä, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Minnamaria Korhonen.  

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Raportointikokonaisuuksia, jotka kuntien on pitänyt lakisääteisesti raportoida, ei ole saatu avattua raportointipalveluun niin että kunnat olisivat edes voineet raportoida niitä laissa säädetyissä määräajoissa.  

-Raportointipalvelussa on vaikeuksia vastaanottaa suuria tietomääriä. Kriittisin haaste on se, että ei saada toimitettua sekä Tilastokeskuksen tietotarpeisiin että ministeriön sote-siirtolaskelmiin liittyviä tietoja, Korhonen sanoo.  

-Se on ihan eri mittaluokan kokonaisuus kuin mikään mitä tähän asti on raportoitu. Se on myös kaikkein vaikein sisällöllisesti toimittaa, se on monimutkaisin ja laajin.   

”Kaikki voimat valjastettu ratkaisemiseen”

Tilastokeskuksen kautta kulkevat edelleen tiedot, joita käytetään EU-tason raportointiin. Niiden tietojen on oltava käytössä syksyllä.  

Valtiovarainministeriössä puolestaan laaditaan mm. sote-siirtolaskelmia, joista selviää sote-uudistuksessa hyvinvointialueille myönnettävä rahoitus ja kuntiin jäävä rahoitus. Laskelmia odotetaan kiivaasti kuntakentällä. Ne eivät kuitenkaan ole varmistumassa ihan heti.   Tällä hetkellä tietoa siitä, milloin kunnat pääsevät tilinpäätöstietojaan raportoimaan, ei ole.   

Tilanne on erittäin harmillinen, sanoo neuvotteleva virkamies Hanna-Mari Talka valtiovarainministeriön (VM) kunta- ja aluehallinto-osaston, rahoitus-, arviointi- ja tietoyksiköstä. VM ohjaa niin Tilastokeskusta kuin Valtiokonttoria.  

Raportoinnin avautumisen jälkeen kunnille tulee antaa vähintään noin parin viikon aika suorittaa raportointivelvollisuutensa. Määräaikaa jouduttaneen siirtämään.   

Sote-siirtolaskelmia ei päästä tarkistamaan, ennen kuin tiedot on toimitettu. Talka on toiveikas sen suhteen, että tärkeät laskelmat saataisiin tehtyä elokuussa.  

-Toivon, että ratkaisu löytyy. Kyllä siihen niin kovalla voimalla nyt panostetaan.  

VM, Kuntaliitto, Valtiokonttori ja Tilastokeskus ovat yhdessä pyrkineet löytämään ratkaisun järjestelmän yskimiseen.   

Eräs haaste on, että ohjelmistotoimittajan on hankala löytää koodaajaosaamista, sanoo tietojohtamisen palvelujen apulaisjohtaja Olli Ahonen Valtiokonttorista.  

-Meillä on kaikki voimat valjastettu tämän ongelman ratkaisemiseen, Ahonen kiteyttää tilanteen.  

Pahimpaan varauduttu

Synkin skenaario on se, että tiedot kerättäisiin manuaalisesti. Se tietäisi suurta lisätyötä. Siihenkin Valtiokonttorissa on varauduttu.  

-Varaudumme pahimpaan, vaikka meillä on täysi usko siihen, että tämä saadaan ratkaistua kohtuullisessa aikataulussa, Ahonen sanoo.  

130 palveluluokan tietojen kirjaaminen tekee kokonaisuudesta hyvin kompleksisen, Olli Ahonen sanoo.  

Tilanne pitäisi kuitenkin saada ratkaistua kesään mennessä, jotta pahemmilta ongelmilta sote-siirtolaskelmien varmistamisessa vältyttäisiin.  

VM teki talvella, tilinpäätösten ennakkotietojen julkaisun aikoihin, kunnille ennakkokyselyn vuosien 2021 ja 2022 talousluvuista. Nyt raportoitavilla tiedoilla varmistetaan tuon kyselyn tietoja ja tarvittaessa oikaistaan lukuja. Tuleva rahoituksen taso määräytyy vuoden 2022 tasolla, Hanna-Mari Talka muistuttaa.  

-Uskon, että kysely on tuottanut aika hyvää tietoa, ja oikaisut joita tehdään eivät ole valtavan suuria. Oikaisu on kuitenkin tarpeen saada tehtyä ajoissa, koska se oikaisee kuntien näkymää valtionosuusrahoitukseen.  

TIedon on oltava myös oikein

Ajoissa tullut tieto myös helpottaa kuntien valmistautumista ensi vuoden talousarvion tekoon.  

Mitä myöhemmin sote-siirtolaskelmat varmistuvat, sitä hankalampaa talousarviotyöstä tulee.  

Talkakaan ei ole varsinaisesti optimistinen sen suhteen, että kunnat pääsisivät raportoimaan määräajassa, eli toukokuun lopussa.  

Tietojen toimittamisen jälkeenkin on varattava vielä viikkoja tarkastusprosessille  

-Tiedon pitää olla käytettävissä, tiedon pitää olla oikein ja tiedon pitää olla laadukasta, Minnamaria Korhonen muistuttaa. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*