Rahavirroista puuttuu pohjatietoja, minkä vuoksi rahoituksen tarkka sunnittelu on vaikeaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) juuri ilmestyneen selvityksen perusteella vahvistuu käsitys, että sote-rahoitusjärjestelmä on monimutkainen ja paikoitellen vaikeasti hahmotettavissa.

Sitä on vaikea hallita, koska rahoittajia on useita ja rahan kulkureittejä on monta.

Nyt on ensimmäistä kertaa kuvattu sosiaali- ja terveydenhuollon rahavirtoja niin, että mukana ovat terveydenhuollon lisäksi sosiaalihuolto ja vanhustenhuolto. Selvitys on tehty sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Se liittyy hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan ja on taustamateriaalia monikanavarahoituksen purkua pohtivalle työryhmälle.

– Tarkastelu paljastaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon rahavirroista puuttuu olennaisia pohjatietoja tilastoinnin puutteellisuuden takia. Tästä syystä rahoitusjärjestelmän uudistamista on vaikea suunnitella yksityiskohtaisesti, sanoo THL:n vs. ylijohtaja Markku Pekurinen.

– Vanhustenhuollon, sosiaalihuollon sekä mielenterveys-, päihde- ja kuntoutuspalveluiden menoista ja rahoituksesta on tarpeen koota nykyistä yksityiskohtaisempaa tietoa koko maan tasolla. Lisäksi tarvitaan erillisselvityksiä kuntien, Kelan, vakuutusyhtiöiden, työnantajien ja kotitalouksien rahoittamista palveluista, Pekurinen sanoo.

Tutkimuspäällikkö Timo Seppälän mukaan palvelujen järjestäjien ja tuottajien kannusteet voivat nykyisellään ohjata kokonaisuuden kannalta epäsuotuisaan osaoptimointiin.

– Sopivilla kannusteilla osaoptimoiti tuottaa sen sijaan yhteiskunnallisesti parhaan hyvinvoinnin. Nyt näin ei välttämättä tapahdu, koska järjestelmän läpinäkymättömyys hankaloittaa kannusteiden asettamista, Seppälä sanoo.

Verot merkittävin rahoituslähde

Valtaosa sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaismenoista rahoitetaan valtion ja kuntien verotuloilla, noin 71 prosenttia.

Toiseksi tärkein rahoituslähde ovat erilaiset asiakasmaksut ja omavastuut, niillä kootaan vajaat 15 prosenttia kokonaismenojen rahoituksesta.

Pakollisilla ja vapaaehtoisilla vakuutusmaksuilla rahoitetaan yhteensä noin 12 prosenttia kokonaismenoista.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaismenot olivat 25,8 miljardia vuonna 2012. Ne jakaantuivat siten, että terveydenhuollon osuus oli 16,5 miljardia, vanhustenhuolto 2,9 miljardia ja sosiaalihuolto 6,4 miljardia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Onko työterveyshuolto vakuutuksissa? Onko se n 400 milj/v?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*