Valtiovarainministeriön tapa esittää sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset ei miellytä THL:ää. (Kuva: Ville Miettinen)

Useat tiedotusvälineet ja kommentaattorit ovat tulkinneet uusia soten painelaskelmia väärin, sanovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola, johtaja Markku Pekurinen ja ylijohtaja Marina Erhola.

Kolmikko kommentoi THL:n blogissa reaktioita valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemiin laskelmiin viime viikolla viilatun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiehdotuksen taloudellisista vaikutuksista kuntiin.

Eskolan, Pekurisen ja Erholan mukaan sote-uudistus kokonaisuutena ei rasittaisi kuntataloutta, toisin kuin valtionosuusuudistus ja valtionosuuksien leikkaukset.

– Suurelta osalta medialta ja monilta kommentaattoreilta on jäänyt noteeraamatta että valtiovarainministeriön laskelmien mukaan sote-uudistus on kuntaverovaikutukseltaan veroneutraali (mediaanivaikutus kuntien veroprosenttiin on – 0,02 % -yksikköä), THL:n blogissa kirjoitetaan.

– Vuoden alusta voimaan tullut valtionosuusuudistus ja valtionosuuksien leikkaukset lisäävät kuntien verojen korotuspainetta noin 2,08 % -yksikköä (mediaani), siis sotesta riippumatta.

Verkkouutisten mukaan valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu puolustaa laskelmien esittämistapaa. Laskelmat on Valli-Linnun mukaan esitetty kuten eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi.

– Valli-Linnun mukaan valtionosuusuudistuksen ja valtionosuusleikkausten vaikutus on otettu veroprosenttiin kohdistuvissa painelaskelmissa huomioon, koska perustuslakivaliokunta on edellyttänyt kuntien kokonaistaloudellisen laskelman tekemistä. Rahoitusperiaatteen toteutuminen edellyttää kokonaistarkastelua, Verkkouutiset kirjoittaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Silloin jos tasaus tehtäsiin koko valtakunnan alueelle, niin pitäisi osin paikkansa, mutta nyt THL lähinnä nolaa njoilla lausunnoilla itsensä arvostettuna asiantuntijaorganisaationa. Yt:t päällä, niin silloinhan sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*