Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tehnyt kuntien valtionosuusjärjestelmän uudistamista koskeneissa laskelmissa virheen.

THL:n ylijohtajan Marja Vaaraman mukaan virhe on syntynyt lisälaskelmissa, kun valtiovarainministeriö on pyytänyt THL:ltä taulukkoa johon syötetään valtionosuuteen vaikuttavia tekijöitä.

– Tutkijalle on tapahtunut kömmähdys sillä tavalla, että kun olisi pitänyt käyttää painotettuja arvoja niin kaava on hakenut painottamattomat. Seuraus on, että sairastuvuus on painottunut vähän liikaa ja ikä on jäänyt vähemmälle painolle. Lopputulos, eli VM:n päätös, on oikea eikä tämä siihen vaikuta, Vaarama sanoo Kuntalehdelle.

Hän kuitenkin myöntää, että kuntien lausuntoihin virheellä on voinut olla vaikutusta.

MainosKuntien saamassa raportissa valtionosuuksiin vaikuttavista sote-asioista on esitetty molemmat arvot. Mainitun taulukon pohjalta on tehty laskelmat, miten valtionosuudet muuttuvat. THL:n mallissa sairastavuus on painottunut enemmän kuin VM:n mallissa ja ikä vähemmän.

– Jotkut kunnat ehkä lausunnossaan toivovat, että VM:n painojen sijasta käytettäisiinkin THL:n painoja, joissa sairastavuus painottuu enemmän.

– Voi olla, että ne kunnat joille olisi edullisempaa, että sairastavuus painottuisi yhtä paljon kuin THL:n mallissa, ne sanovat että ovat THL:n mallin kannalla.

THL tiedotti virheestä perjantaina, eli samana päivänä jona kuntien lausuntoaika valtionosuusuudistuksesta päättyi. Vaaraman mukaan tämä oli sattumaa. Virhe oli huomattu torstaina iltapäivällä.

Lue myös:

Kunnat myöhästelevät VOS-kommenteissa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*