Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento pitää erittäin kiusallisena Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemää virhettä valtionosuusjärjestelmän uudistamista koskeneissa laskelmissa.

– Jos olisi menty alkuperäisen THL:n esityksen mukaisesti, niin koko valtionosuusjärjestelmän toimeenpano olisi pitänyt pysäyttää ja aloittaa tavallaan koko homma alusta, Vuorento sanoo.

– Siinä oli ainekset katastrofiin. Tilanteesta selvittiin tuurilla ja poliittisella järkevällä harkinnalla ja kuntaelämän tuntemuksella, jotka osoittautuivat oikeampaan osuneeksi kuin tiedemaailma.

THL:n virhe havaittiin eräässä lisälaskelmia varten laaditussa taulukossa. Sairastavuutta liika painottanut ja ikärakenteen vaikutuksen kunnan menoihin aliarvioineen virheen takia kuntakohtaiset muutokset muodostuivat niin suuriksi, että hallitus katsoi ette se voi niihin suostua, ja teki oman päätöksensä ohi THL:n päätöksen.

– Nyt kun on tullut oikeat tiedot, käykin ilmi että poliittinen päätös vastaa aika pitkälle todellisuutta. Oikeat luvut ja mitä hallitus päätti, ovat lähes samat. Tässä on ollut lähes käsittämätöntä tuuria, Vuorento sanoo.

Aiheesta lisää:

THL:n virhe saattoi vaikuttaa kuntien VOS-lausuntoihin

Kunnat myöhästelevät VOS-kommenteissa

Kuntien eriarvoisuuden pelätään kasvavan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*