Espoo, Lahti ja Turku perustavat Kuntien Tiera Oy:n kanssa neljä osaamiskeskusta, joiden on tarkoitus kehittää koko kuntakentän ICT-palveluita.

Osaamiskeskukset ovat osa Tieran toiminnan tervehdyttämisohjelmaa, jota varten kyseiset kaupungit myönsivät Tieralle pääomalainaa viime viikolla ja tällä viikolla.

Osaamiskeskusten painopistealueet ovat infra, ERP, sähköinen asiointi sekä yhteentoimivuus ja ratkaisut.

Infrapalvelukeskus tarjoaa käyttö- ja pilvipalveluita tuliterässä konesalissa Turussa.

Mainos– Konesali avaa ovensa helmikuussa. Siellä pyörivät aluksi Turun joukkoliikennesovellukset.

ERP-osaamiskeskuksen tarkoituksena on yhtenäistää kuntien palveluiden, talouden ja toiminnan ohjaus yhteisillä tietojärjestelmillä. Halttusen mukaan tavoite on edetä isot edellä, pienet perässä -periaatteella.

– Tavoitteena on valtakunnallinen ERP. Mukana ovat jo Lahti ja Turku. Espoo on tulossa mukaan, ja esiselvityksiä käynnissä ympäri maata.

Sähköisen asioinnin osaamiskeskus toimii verkossa. Pohjana on yhteisen asioinnin alusta, johon Espoo, Turku ja Lahti päättivät marraskuussa lähteä mukaan.

Yhteentoimivuus ja ratkaisut –osaamiskeskuksen lähtökohta on sote-alue tehtävänä rakentaa modulaarisia tietojärjestelmiä Viron mallin mukaisen kansallisen palveluväyläarkkitehtuurin avulla.

Espoo ja Turku pistivät pääomalainoitukseen puoli miljoonaa euroa kumpikin, Lahden osuus on 250 000 euroa. Halttusen mukaan mittava panostus kuntien taholta on rohkaisevaa.

– Näiden kuntien mukaantulo on tärkeää. Melkoinen sitoumus laittaa omaa rahaa pöytään. Nämä kaupungit ovat päässet maistamaan kuntien välistä yhteistyötä ja havainneet että siinä on järkeä, Halttunen näkee.

Tieran muutosohjelma alkoi viime elokuussa ja jatkuu tämän vuoden ajan. Halttusen mukaan tavoitteena on, että yhtiö tekisi vuoden loppupuolella positiivista tulosta niin, että koko vuodelta syntyisi nollatulos.

Kuntien Tiera Oy on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka kehittää kuntasektorin ICT-palveluja verkostomaisesti yhteistyössä kuntien sekä muiden julkisten- ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*