Tilinpäätösten ennakkotietojen mukaan kuntatalous heikkeni entisestään vuonna 2019. (Kuva: Pixabay)

Viime vuoden tilinpäätösten ennakkotietojen perusteella kuntatalous heikkeni entisestään. Kuntien yhteenlaskettu vuosikate pieneni ja lainakanta kasvoi, ja negatiiviseksi vuosikatteensa arvioiden kuntien määrä kasvoi entisestään.

Tilastokeskuksen julkaisemien tilinpäätösarviotietojen mukaan Manner-Suomen kuntien ulkoiset toimintakulut kasvoivat edellisen vuoden tilinpäätöksistä 2,4 prosenttia 37,8 miljardiin euroon. Toimintatuotot puolestaan vähenivät 4,1 prosenttia 7,2 miljardiin euroon.

Viime vuoden tilinpäätösarvioiden mukaan 56 kunnan vuosikate vuonna 2019 oli negatiivinen, kun vuonna 2018 näiden kuntien määrä oli 44.

Kuntien yhteenlaskettu toimintakate heikkeni 1,2 miljardilla eurolla vuonna 2019 verrattuna edellisen vuoden tilinpäätöksiin.

Tilastokeskuksen julkaisemien tietojen mukaan valtionosuuksien, verotulojen ja rahoitustuottojen kasvun seurauksena vuosikate heikkeni kuitenkin euromääräisesti toimintakatetta vähemmän.  Tilastokeskuksen kuntatalous neljännesvuosittain -tilastoa varten kerättiin vuoden 2019 tilinpäätösarviotietoja kaikilta Manner-Suomen 295 kunnalta ja 133 kuntayhtymältä.

Tilastokeskuksen mukaan Manner-Suomen kunnat saivat vuonna 2019 verotuloja yhteensä 22,9 miljardia euroa, mikä on 2,6 prosentin kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Valtionosuudet kasvoivat 2,1 prosenttia 8,6 miljardiin euroon. Asukasta kohti laskettuna verotuloista ja valtionosuuksista muodostuva verorahoitus oli keskimäärin 5 748 euroa.

Kuntien yhteenlaskettu vuosikate oli 1,8 miljardia euroa, ja se pieneni edellisestä vuodesta 0,3 miljardilla eurolla.

Kuntien omien arvioiden perusteella lainakanta oli vuoden 2019 lopussa 18,4 miljardia euroa. Tämä tarkoitti 10,2 prosentin kasvua edellisen vuoden tilinpäätöksiin verrattuna. Asukasta kohti lainakanta oli 3 360 euroa.

Investointimenoja tilinpäätösarvioissa oli 3,9 miljardia euroa, joka oli 7,7 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden toteutuneet investointimenot.

Manner-Suomen kuntayhtymien tilinpäätösarviot kertovat ulkoisten toimintakulujen kasvaneen 7,4 prosenttia ja toimintatuottojen 6,5 prosenttia vuonna 2019 verrattuna edellisen vuoden lopullisiin tilinpäätöksiin. Toimintakuluja arvioitiin olevan yhteensä 15,8 miljardia euroa ja toimintatuottoja 16,4 miljardia euroa. Vuosikate laski 0,6 miljardista 0,5 miljardiin euroon.

Kuntayhtymien lainakanta oli tilinpäätösarvioiden mukaan 17,7 prosenttia suurempi kuin edellisen vuoden tilinpäätöksissä, yhteensä 4,6 miljardia euroa. Investointimenot kasvoivat 12,1 prosenttia 1,3 miljardiin euroon.

Kuntatalouden vuodesta 2019 on ennakoitu numeroiden valossa ”historian huonointa”.

Tilastokeskuksen kuntataloustiimin yliaktuaari Karen Asplund sanoo, että tilastojen valossa voidaan puhua ”ainakin heikkenemisestä”.

– Tilastotarkastelussa viime vuosi on se vertailuvuosi. Siihen nähden heikentymistä on tapahtunut. Muun muassa kuntien, jotka arvioivat vuosikatteensa negatiiviseksi, määrä on lisääntynyt. Myös tilikauden tuloksensa negatiiviseksi arvioineiden kuntien määrä on kasvanut.

– Se, että tilikauden tulos on suurella osalla negatiivinen, on mieleenpainuvin tieto, Asplund sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä