Aluetutkija Timo Aron mukaan hallinnollisin keinoin ei tule kaupunkiseutujen kehittymistä rajoittaa. (Kuva: Marja Honkakorpi)

Aluetutkija Timo Aron mukaan tulevaisuudessa kaupunkiseutujen kehittymisessä toiminnallisten alueiden merkitys korostuu. Alueiden kehitys tapahtuu tapaus- ja tarvekohtaisesti, eikä valtion viranomaisten piirtämien karttaharjoitusten perusteella. Vaikka toisenlaisiakin äänenpainoja on kuultu, niin Aron mielestä kaupungistuminen on vasta alkamassa.

-Suomessa on ollut pitkä perinne erilaisin hallinnollisin rajoin ohjata kehittymissuuntia, mutta se on nykypäivänä äärimmäisen hankalaa. Kasvu- ja liikennekäytäviin perustuva vyöhykkeisyys lisää työmarkkina-alueiden välisiä virtoja ja muita yhteyksiä riippumatta hallinnollisista rajoista.

-Suomi on pikemminkin kaupungistumisen kehityspolun alku- kuin loppupäässä. Kaupungistumista ei pidä poliittisin tai hallinnollisin päätöksin keinotekoisesti rajoittaa eikä kiihdyttää, aluetutkija Timo Aro painotti alustuksessaan Tampereella.

Ei käännetä selkää

Tutkijan mielestä kaupunkiseutujen kehittäminen ja koko maan kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Tampereella tänään suurten kaupunkien kaupunginjohtajille eli C21-ryhmälle puhunut Aro korosti olevan kansallinen etu, että koko maan voimavaroja hyödynnetään.

-Koko maan voimavarojen hyödyntäminen on pienen ja harvaan asutun maan kansallinen etu. Koko maan ja kaupunkiseutujen kehittäminen eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehto. Keskittymiskehityksen rinnalle tarvitaan pienempiä vastavirtoja ja monipaikkaisuuden lisääntymistä, Aro arvioi.

Kilpailua yli rajojen

Se on kuitenkin Timo Aron mukaan tosiasia, että kaupungistuminen jatkuu. Suuret kaupungit ja kaupunkiseudut ovat tulevaisuudessa entistä suurempia ja muuttoliike vetovoimaisiin kaupunkikeskuksiin jatkuu. Ja kaikkea tätä ympäröi kansainvälistyminen, jossa suuret kaupungit kilpailevat paikasta auringossa ja kehityksen eturivissä yli valtakunnan rajojen.

-Suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen nykyinen ja tuleva kasvu ovat tosiasioita, eikä tunne- tai mielipidekysymyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita selän kääntämistä muille alueille. Se on vanhaa maailmaa, että nähtiin naapurikaupungit ja toiset alueet kilpailijoina. Kilpailu ei ole enää vain kansallista, vaan globaalia. Totta kai kansallistakin kilpailua on, mutta suurten kaupunkikeskusten kilpailijat löytyvät ulkomailta, Aro totesi alustuksessaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*