Syksy on paikallisissa urheiluseuroissa jännityksen aikaa. Tiukka taloustilanne konkretisoituu kuntien talousarvioita laadittaessa. Liikuntapaikkojen maksuttomuus ja urheiluseuroille myönnettävien avustusten suuruus ovat syynissä monessa kunnassa.

– Vaikka liikunnan toimialan osuus kuntien käyttömenoista on varsin pieni, keskimäärin vain noin 1,5 prosenttia, ei se näytä jäävän paitsioon kuntien säästötalkoissa, toteaa urheilun keskustajärjestö Valon erityisasiantuntija Reijo Ruokonen.

Riihimäki on yksi niistä kaupungeista, joissa asia on ollut tämän syksyn kuuma peruna. Maksullisuuden tiimoilta kaupungissa järjestetään tänään kuulemistilaisuus urheiluseurojen edustajille. Lopullinen sinetti liikunnan kallistumiselle lyödään joulukuun talousarviovaltuustossa.

Lisätuloja kaivataan

Riihimäellä paikallisten seurojen ja niitä edustavien liittojen toimesta on tehty lukuisia laskelmia, jotka osoittavat, että suunniteltujen korotusten toteutuessa joiden lajien harrastajien kustannukset nousisivat poikkeuksellisen paljon, jopa 16-kertaisiksi. Riihimäellä liikuntapaikat ovat olleet maksuttomia alle 24-vuotiaille käyttäjille.

– Aiemmin keräsimme liikuntapaikkamaksuilla 80.000 euroa, mutta nyt kaupunginhallitus on nostanut keräystavoitteen 380.000 euroon. Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta, kuin poistaa liikuntapaikkojen maksuttomuus, Riihimäen vt. kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Pasi Koistinen toteaa.

Syksyn aikana on Riihimäellä syynätty tarkkaan liikuntapaikkojen kustannusten muodostuminen.

– Ongelmakohtia tässä ovat erikoisliikuntapaikat, kuten uimahalli ja jäähalli. Kun aiemmin ei mitään maksuja ole ollut, niin maksut tuntuvat suurilta, vaikka ne jäävätkin alle ympäröivien kuntien keskitason. Esimerkiksi jäähallivuoro lasten ja nuorten osalta maksaa jatkossa 30 euroa vuorolta. Maksuista huolimatta kaupunki maksaa yhä edelleen 70 prosenttia liikuntapaikkojen kustannuksista lasten osalta ja aikuisten kohdalla 45 prosenttia, Koistinen korostaa.

Vanhemmat maksajiksi

Oulun kaupunki ei vielä ensi vuodelle liikuntapaikkojen hinnoittelua muuta. Merkit ovat kuitenkin pahat ja urheiluseuroissa odotetaan huolestuneena vuotta 2016.

– Nyt on muutoksiin otettu vuoden lisäaika, mutta pahalta tilanne tulevaisuuden suhteen näyttää. Oulun Pyrinnössä ovat kaikki lajit talvisaikaan sisälajeja ja maksuttomuuden poistuminen tulee näkymään heti harrastusmaksuissa, Oulun Pyrinnön toiminnanjohtaja Marko Keskitalo toteaa.

Kun urheiluseurojen hankkimien liikuntavuorojen hintoja korotetaan, niin kustannusten nousu ohjataan lajissa kuin lajissa suoraan lasten vanhempien eli kuntalaisten kukkarolle.

– Ei urheiluseuroilla ole sellaista mahdollisuutta, että lähdettäisiin näitä nousevia maksuja jostain muualta tulevilla varoilla maksamaan. Kyllä ne lisärahat tulevat sieltä lasten vanhempien kukkarosta, Keskitalo tunnustaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä