Vaikka markkinat reagoivat nopeasti, asiantuntijoiden mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalin vaikutus talouteen pitkällä aikavälillä on vielä hämärän peitossa. Teoriassa Donald Trumpin linja voi tuoda varjon sellaisten pienten kuntien talouteen, joista viedään esimerkiksi teollisuuskoneita Yhdysvaltoihin.

 

Kuntarahoituksen varatoimitusjohtaja Esa Kallio arvioi, että Trumpin vaalivoitto lisää lyhyellä aikavälillä epävarmuutta markkinoilla, kun odotetaan, mitä todella tapahtuu Trumpin valtaan astumisen seurauksena.

Samalla kun presidentinvaalin tulos alkoi selvitä, markkinat alkoivat reagoida, koska ne olivat odottaneet Hillary Clintonin voittoa.

Mainos– Pörssikurssi kääntyi alaspäin, dollari heikentyi, futuurit tulivat hieman alaspäin. Hieman samanlainen vaikutus kuin Brexitillä, yllättävä vaikutus joka aiheutti markkinshokin lyhyellä aikavälillä, Esa Kallio sanoo.

– Pitkällä aikavälillä on mahdoton sanoa, mitä tulee tapahtumaan. Kysymys on siitä, paljonko aiotaan toteuttaa politiikka, jolla on kampanjoitu.

Positiivisena Kallio pitää sitä, että presidentti on samasta puolueesta kuin kongressin ja senaatin enemmistö.

– Jos jotain muutoksia halutaan saada aikaan, nyt ne ovat teoreettisesti helpompia kuin on ollut moneen vuoteen, kun on ollut enemmänkin koalitiotilanen ja presidentti on edustanut eri puoluetta kuin enemmistö kansanedustuslaitoksessa.

Myös Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio näkee, että alkuvaiheessa vaikutuksia niin Yhdysvaltoihin kuin sen rajojen ulkopuolelle leimaa epätietoisuus Trumpin tulevasta linjasta niin talouspolitiikassa kuin muillakin politiikan lohkoilla.

– Tässä vaiheessa Trumpin uskotaan mm. lisäävän protektionismia Yhdysvalloissa, laskevan veroja ja suuntaavan ulkopolitiikan painopistettä voimakkaammin Aasiaan ja Venäjälle, Punakallio toteaa.

– Epätietoisuus mitä todennäköisimmin aiheuttaa suurehkoja markkinareaktioita pörsseissä, valuutta- ja rahamarkkinoilla.

– Pidemmällä aikavälillä tietoisuus siitä, kuinka voimakkaasti Trump toteuttaa vaalilupauksiaan, lisääntyy ja paniikkireaktiot vähenevät. Mitä todennäköisimmin Trumpin on jolloin tavalla toteutettava uudenlaista linjaa.

 

Suomen talous herkkä
viennin heikkenemiselle

 

Trump tunnetaan globalisaation vastustajana. Jos Yhdysvallat asettaa uusia tulleja eurooppalaisille tuotteille niin se pienentää Euroopan jo ennestään vaimeaa talouskasvua, sillä Eurooppa on jo pitkään saanut vientiapua Yhdysvalloista.

Suomen pieni, viennistä riippuvainen talous kärsii vientikysynnän heikentymisestä ja epävarmuudesta ensimmäisinä maina Euroopassa, Minna Punakallio sanoo.

– Yhdysvallat on Tullin tilastojen mukaan Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa. Yhdysvaltoihin on viety perinteisiä teollisuustuotteita, mm. teollisuuskoneita. Näiden kysyntää Trump haluaa Yhdysvalloissa ilmeisesti elvyttää, mikä tietäisi toteutuessaan takaiskua Suomen Yhdysvaltoihin kohdistuvalle viennille.

– Kunnissa vientikysynnän heikkeneminen näkyisi välittömästi näitä tuotteita tuottavien yritysten heikompana liikevaihtona ja vähitellen myös heikompana työllisyyden kehityksenä. Tämä heikentäisi myös kunnan veropohjan kehitystä. Suuremmilla paikkakunnilla vaikutukset maailmankaupan mahdollisen hidastumisen myötä tulisivat vähitellen, mutta pienemmillä paikkakunnilla em. vaikutukset välittyisivät nopeammin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*