Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola (oik.) kantaa huolta julkisen velan kasvusta, josta voi seurata kasvavia haasteita myös kuntataloudelle. - Olemme tottuneet velkaantumiseen, mutta kuinka pitkään se voi jatkua? Eerola pohtii Kuntalehden podcastissa. (Kuva: Ilkka Loikkanen)

-Tällä hetkellä kuntien polarisaatio on niin suurta, että on pakko lähteä eriyttämään tehtäviä, sanoo Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola uusimmassa Kuntalehden podcastissa, jonka aiheena on kuntatalous.

Eerola muistuttaa kuitenkin, että samalla pitäisi kunnioittaa kunnallista itsehallintoa ja voisi pohtia kuntien vastuita uusiksi.

Yksi esimerkki liittyy alkaviin kuntien työllisyyskokeiluihin.

-Kunnat maksavat  suuren osan työmarkkinakorvauksista. Minusta kunnilla pitäisi olla myös valtaa ja vastuuta tehdä asioita. Sitä pitäisi tarkastella uudelleen.

Myös avien ja elyjen toimivaltaa voisi jakaa kuntien ja suunniteltujen hyvinvointialueiden välillä, Eerola pohtii.

Podcastin toinen vieras on Kuntaliitosta työvapaalle opetus- ja kulttuuriministeriön erityisasiantuntijaksi helmikuussa siirtynyt ekonomisti Sanna Lehtonen. Hän toivoo entistä laajempaa keskustelua myös ikävistä asioista, esimerkiksi siitä, onko yhteiskunnalla ylipäätään varaa nykyisenkaltaiseen julkisten palvelujen valikoimaan.

-Hallitus toisensa perään innoissaan lisää tehtäviä, koska on kivempi antaa kuin ottaa. Se on näkynyt niin, että kuntien kustannukset ovat kasvaneet – ja sitä kautta toki valtion menotkin valtionosuuksien kautta ovat kasvaneet.

– Tämä on ehdottomasti se keskustelu, johon meillä pitäisi olla munaa mennä: onko palveluvalikoima millä tällä hetkellä mennään, todella se, mitä pystytään ylläpitämään kymmenen tai kaksikymmentä vuotta.

Erkki Eerola jakaa huolen kuntien tehtävien määrästä. Tehtävien vähentämisestä puhutaan, mutta tehtäviä annetaan lisää.

-Toki ne VM:n laskelmien mukaan korvataan kunnille. Mutta jos kohta tulee sopeutuksen aika ja indeksejä jäädytetään, ne rahathan lähtee kunnasta pois. Minusta pitäisi olla rohkeutta olla lisäämättä tehtäviä kuntakentälle.

Podcastissa ruoditaan myös kuntien saaman koronatuen määrää ja kantavuutta, kuntatalouden suunnittelun haasteita korona-aikana, valtionosuuksa, sote-uudistuksen vaikutusta sekä tietysti kuntavaaleja.

Kuntalehden podcast on kuunneltavissa iTunesissa, Spotifyssa ja SoundCloudissa.

Tuore jakso:

Kaikki podcastit:

Podcast

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä