Kuva: Pixabay

Koronan vuoksi tehtyjen yritysten veronmaksujärjestelyjen vaikutukset kuntien tämän vuoden verokertymiin näyttävät tuoreen arvion mukaan jäävän ennakoitua pienemmiksi.

Yritysten verojen maksulykkäyksen liittyvää viivekorkoa laskettiin koronakriisin takia yritysten ahdingon lieventämiseksi. Keväällä hallitus linjasi, että maksunlykkäyksen kohteena olevalle verolle laskettavaa viivästyskorkoa tai viivekorkoa alennettaisiin määräaikaisesti. Linjauksen kuntien verokertymää alentava vaikutus kompensoidaan kunnille.

Kun alun perin tämä verojen maksujärjestelyjen aiheuttama lovi verokertymään arvioitiin 547 miljoonan euron suuruiseksi ja vielä kesäkuun lopullakin 480 miljoonan euron suuruiseksi, tuoreimmat tiedot näyttävät kertymävajeen jäävän 130 miljoonaan euroon.

– Verohallinnon saamien tietojen mukaan maksujärjestelyt pienentäisivät tämän vuoden kunnallisverokertymää vain vajaalla 110 miljoonalla eurolla ja yhteisöveroa ja kiinteistöveroa molempia 10 miljoonalla eurolla, Kuntaliiton kuntatalousyksikön asiantuntija Benjamin Strandberg sanoo Kuntaliiton tuoreimmassa Taloustorstai-katsauksessa.

Verohallinto kertoi maanantaina, että vain 6 prosenttia yrityksistä on käyttänyt tarjottua mahdollisuutta hakea lisäaikaa verojen maksuun. Helpotetussa maksujärjestelyssä olevan verovelan kokonaismäärä on 1,3 miljardia euroa.

Pyynnön helpotetusta maksujärjestelystä on voinut tehdä 25.3. alkaen. Verohallinnon mukaan tähän mennessä pyyntöjä on tullut 36 000 kappaletta.

– Noin puolet pyynnöistä on tullut yrityksiltä, puolet toiminimiyrittäjiltä ja palkansaajilta. Palkansaajat ovat hakeneet helpotettua maksujärjestelyä esimerkiksi mätkyilleen. Yrityksistä helpotettu maksujärjestely on kiinnostanut erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Hakemuksia on tullut tasaisesti useilta toimialoilta. Suuret yritykset eivät ole hakeneet lisäaikaa verojen maksamiseen yhtä hanakasti, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta kertoo.

Yritysten maksujärjestelymuutoksista johtuvan verokertymävajeen kompensointi vähennetään ensi vuoden valtionosuuksista. Tuoreiden tietojen mukaan pienenevä kompensaatio merkitsisi myös ensi vuoden valtionosuuksista tehtävän vähennyksen pienenemistä.

Koronapandemian yhteen laskettu kuntien verokertymää vähentävä vaikutus on 1,25 miljardia euroa.

Juttua muokattu 25.8. klo 9.00: Täsmennetty toista kappaletta.

Katso Taloustorstai-tallenne:

Klikkaa kuvaa, pääset videonäkymään.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*