Kuva: Kuntalehti
Kuva: Kuntalehti
Oulun keskustan elinvoima kehittyi eniten vuodesta 2017.

Oulun keskustan elinvoima on kehittynyt vuodessa eniten Suomen kaupungeista, kertoo tuore vertailu.

Elävät Kaupunkikeskustat ry:n teettämässä tutkimuksessa mitattiin 34 kaupungin keskustan elinvoimaa. Siitä kielivät tyhjien liiketilojen määrä, sekä niin sanottujen lauantaiyritysten, eli erikoiskauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden määrä.

Mitä enemmän keskustassa on lauantaiyrityksiä ja mitä vähemmän tyhjiä liiketiloja, sitä elinvoimaisempi se on.

Oulun elinvoimaluku kasvoi 8,55 prosentilla vuodentakaisesta. Sen jälkeen toiseksi vahvinta elinvoiman kasvu oli Tampereen keskustassa, jonka elinvoima lisääntyi 7,97 prosentilla. Tampereen elinvoimaa lisäsi etenkin uuden kauppakeskus Ratinan avaaminen keväällä 2018.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Uuden kauppakeskuksen sijoittaminen keskustan ytimeen vahvistaa keskustan elinvoimaa, mutta uuden kauppakeskuksen sijoittaminen keskustan ulkopuolelle heikentää elinvoimaa, tutkimuksessa todetaan.

Mikkelissä vähiten tyhjiä liiketiloja

Elävät Kaupunkikeskusta ry:n tavoitteena on, että tyhjien liiketilojen määrä oli kaikista keskustan liiketiloista alle 10 prosenttia. Tällä hetkellä Suomen kaupunkikeskustojen liiketiloista keskimäärin 10,1 prosenttia.

Suhteellisesti vähiten tyhjiä liiketiloja on Mikkelin keskustassa, jossa vain 3,9 prosenttia tiloista on tyhjillään.

Mikkeli peittosi tyhjien liiketilojen vähyydessä Helsingin, jonka keskustassa on toiseksi vähiten, 5,2 prosenttia, tyhjää tilaa. Kolmannelle sijalle nousi Vantaa, jonka keskusten liiketiloista 5,3 prosenttia tyhjillään.

Vuoden 2017 elinvoimaharppaaja Turku jää tämän vuoden vertailussa muiden kaupunkien jalkoihin. Suuret remontit kaupungin keskustassa siirtävät keskustan elinvoimaistumista.

Ravintolat ratkaisevat elinvoiman

Kahvilakulttuuri jatkaa voimistumistaan Suomessa. Ravintoloiden ja kahviloiden määrä keskustoissa on ollut usean vuoden ajan kasvussa. Se tietää elämää kaupunkeihin.

Eniten ravintoloita ja kahviloita on Helsingissä, jonka keskustassa on 698 kahvilaa ja ravintolaa. Sisä-Suomen ravintolapääkaupunki on Tampere, jonka keskustassa ravintoloita ja kahviloita on 367.

Ravintoloiden, kahviloiden ja erikoisliikkeiden osuus Suomen kaupunkikeskustoissa on keskimäärin 53 prosenttia. Keskiarvo ylittyy kirkkasti esimerkiksi Espoossa, jonka keskustan liikkeistä 68 prosenttia on lauantaiyrityksiä, sekä Vantaalla, jossa lauantaiyritysten osuus on 67,4.

Maakuntien viihdekeskuksia ovat Kouvola, Lappeenranta, Oulu ja Jyväskylä, joiden kaupunkikeskustoissa reilu kolmannes yrityksistä on kahviloita ja ravintoloita.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*