Turun kaupungin arvio koronapandemian vaikutuksista kaupungin talouteen on noin 90 miljoonaa euroa, jonka lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on esittänyt omien kustannustensa kattamiseksi ylimääräistä koronamaksua jäsenkunnille. Kuva: Seppo Haavisto

Turun kaupunki aloittaa yhteistoimintamenettelyn kaupungin taloustilanteen sopeuttamiseksi. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve kertoo, että yt-neuvotteluiden aloittamisen syynä on kaupungin synkkä taloustilanne.

Turun vuoden 2020 vuosikate on painunut 17,4 miljoonaa euroa pakkasen puolelle. Kaupungin omien taloushankaluuksien lisäksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on esittänyt omien kustannustensa kattamiseksi ylimääräistä koronamaksua jäsenkunnille.

– Nyt kun tilikauden alijäämä näyttää painuvan ennusteen mukaan 73 miljoonaan euroon ja samalla myös vuosikate painuu, välittömiin toimenpiteisiin on ryhdyttävä, Arve sanoo.

Tulevissa yt-neuvotteluissa säästölistalla ovat kaikki toimenpiteet, joilla voidaan karsia kustannuksia ja tehostaa  kaupungin organisaation toimintaa. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Turussa kuntatalous oli jo ennen koronaa haastavassa tilanteessa, ja iso sopeuttamisohjelma oli hyväksytty jo aiemmin. Nyt koronan vaikutukset tulevat olemaan lisäksi 80–90 miljoonan euron luokkaa, Arve sanoo.

Alijäämäinen vuosikate tarkoittaa sitä, että kaupunki joutuu ottamaan velkaa perustoimintansa kattamiseksi. Tavoitteena on, että syksyn aikana taloutta tasapainotetaan ja vuosikate nostetaan positiiviseksi nopeasti vakauttavilla sopeuttamistoimenpiteillä. Ensimmäiseksi säästöä haetaan hankinnoista, henkilökuluista sekä kaupungin toimintatavoista.

Opetus- ja hoitohenkilökunta yt-neuvotteluiden ulkopuolelle

Henkilöstökulujen osuus kaupungin sopeuttamistavoitteesta on 7,2 miljoonaa euroa. Opetus- ja hoitoala halutaan Arveen mukaan jättää henkilöstöleikkausten ulkopuolelle.

– Koronapoikkeustilanteen johdosta meillä on myös selkeää hoitovelkaa ja oppimisen vajetta. Näiden korjaamiseksi on käynnistetty omia toimenpiteitä ja henkilöstö on siellä edelleenkin kovilla. Näitä aloja ei enää omilla toimilla yritetä vaikeuttaa, vaan pidämme huolta, että ne toimivat niin hyvin kuin mahdollista. 

Osa henkilöstösäästöistä pyritään toteuttamaan lomautuksilla. Mahdollisten lomautusten käynnistämisestä päättää Turun kaupunginhallitus.

Valtion tukirahoitus tärkeässä roolissa

Turku on tähän mennessä saanut valtiolta koronan vaikutuksiin liittyvää tukea noin 50 miljoonaa euroa. Hallituksen keskiviikkona esittämässä lisätalousarviossa kuntataloutta vahvistettaisiin noin 400 miljoonan valtionosuudella, josta Turun kaupungille kohdentuva vaikutus olisi kaupungin arvion mukaan noin 12,7 miljoonaa, jos jakoperusteet vastaavat kevään tukipakettia.  

– Valtion päätöksillä on iso rooli. Nyt yritämme analysoida, mitä budjettiriihen päätökset tarkoittavat Turun osalta, kaupunginjohtaja Arve sanoo.

Turun yt-neuvottelut käynnistyvät ensi tiistaina 22. syyskuuta. Aikataulutavoitteena on, että ensimmäisiä päätöksiä voitaisiin tehdä muutaman viikon kuluttua neuvottelujen käynnistymisestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*