Vastaanottokeskuksessa koulutetut voivat auttaa suomalaisyrityksiä uusissa aluevaltauksissa, uskoo Tomi Kuosmanen. (Kuva: Ville Miettinen)

Saarijärven vastaanottokeskuksessa on luotu yrittäjäkoulutus turvapaikanhakijoille, ja kiinnostuneita riittää, sanoo keskuksen johtaja Tomi Kuosmanen.

Pitkään ulkomailla aiemmin työskennellyt Kuosmanen kiinnitti työssään vastaanottokeskuksessa huomiota ajan kulumista ja turvapaikkahakemuspäätöstä odottavien keskuudesta löytyvään osaamiseen ja intoon.

– Olen ollut mukana Kataisen ja Stubbin vienninedistämismatkoilla Lähi-idässä ja nähnyt miten suomalaisyritykset haluavat viedä tuotteita, osaamista ja teknologiaa maailmalle, ja ajattelin että laitetaan kaksi palasta yhteen, Kuosmanen kertasi työ- ja elinkeinoministeriön seminaarissa perjantain.

– Kutsuin turvapaikanhakijat yhteen ja informoin että nyt aletaan pelastaa Suomi tästä taloudellisesta jamasta.

Keväällä Saarijärvellä alkoi yrittämisestä kiinnostuneille koulutustoiminta. Opetuskieli on englanti, muotta suomeakin on opetettu.

– Esimerkiksi sana konkurssi, joka ei ole ulkomaalaiselle helpoin lausuttava, Kuosmanen murjaisee Kunta.tv:n haastattelussa.

Nyt vastaanottokeskuksen bisnestiimissä on 15 henkilöä, joita Kuosmanen kuvailee ”todella sitoutuneiksi”. Ja yrityksetkin ovat alkaneet herätä. Kiinnostusta Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän markkinaselvityksiin on paljon.

Kokemusta viennistä ja tuonnista,
myynnistä ja ostosta

Kuosmasen mukaan koko toiminnassa kyse on siitä, että halutaan käyttää oikealla tavalla hyväksi tilanne, vastaanottokeskuksissa odottelevien keskuudesta löytyvä osaaminen ja motivaatio.

– Osalla turvapaikanhakijoilla on kokemusta viennistä ja tuonnista, myynnistä ja ostosta. Heillä on valmiit kontaktipinnat omissa maissa, monet tulevat liike-elämän palveluksesta.

– Samalla on Suomessa yrittäjiä jotka haluaisivat lähteä ulkomaisille markkinoille. Haluamme tarjota palveluja suomalaisille yrityksille, jotta he voisivat mennä rohkeasti uusille alueilla – ja samalla luomme mielekästä tekemistä turvapaikan hakijoille.

Osa koulutusta on, että turvapaikanhakijat käyvät tutustumassa suomalaisiin yrityksiin. Eräs keskisuomalainen yritys on jo ilmaissut kiinnostuksensa, ja turvapaikanhakijat ovat tutustuneet kyseiseen yritykseen.

– Siinä opitaan paljon, kun tutustutaan suomalaiseen teollisuuteen tai yrityksiin. Ne ovat olleet mieluisia reissuja meidän pojille, Kuosmanen sanoo.

Bisnes pitää Saarijärvellä

Kuosmanen kehuu Saarijärven kaupungin roolia yhteistyössä. Eräät turvapaikanhakijat ovat saaneet myönteisen päätöksen ja päättäneet jäädä Saarijärvelle.

– He näkevät tässä mahdollisuuden. Uskon että monet meidän bisnesihmisistä tulevat jäämään Saarijärvelle.

Saarijärvellä aiotaan kehittää vastaanottokeskuksen asukkaille yrittämiseen rohkaisevaa toimintaa edelleen.

– Uskon, että tässä on jotain, mitä voidaan oikeasti hyödyntää koko maassa, Kuosmanen sanoi seminaariyleisölle.

Katso Tomi Kuosmasen haastattelu Kunta.tv:stä:

Lisää aiheesta:

Kuntayhteistyö on valttia kotouttamisessa Ylä-Savossa

Joensuun Karjalainen: Koukkuja ja mahdollisuuksia turvapaikanhakijoille

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*