Kuva: Ville Miettinen
Kuntien mielestä työnantajayrityspalveluja ei pitäisi rajata työllisyyskokeilun ulkopuolelle.

Lahden kaupungin mielestä työllisyyden kuntakokeilussa on mukana vain niukasti valtion resursseja. Kokeilusta valmistellaan parhaillaan lakiluonnosta, josta kaupunki antaa työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon.

Lahden mielestä lakiesityksen iso heikkous on myös se, että se jättää kunnilta  työnantajien yrityspalvelut pois ja rajaa ne TE-toimistojen vastuulle.

– Miksi ne suljetaan kunnilta pois? Meillä on sitä varten oma kehittämisyhtiö olemassa, huomauttaa Lahden yhteysjohtaja Mari Kuparinen.

Lahden mielestä kokeiluja ei myöskään tulisi tehdä kokeilujen vuoksi vaan lisätä kuntien ja kaupunkialueiden työllisyyspalvelujen järjestämistä pysyvästi.

Lahti muistuttaa ministeriötä myös siitä, että vaikuttavimmat tulokset saadaan monialaisissa palveluissa, joissa henkilöstö on fyysisesti samoissa tiloissa. Tilojen kustannukset tulisi lahtelaisen mielestä kattaa valtion ja kuntien kesken sen tiloihin sijoittuvan henkilöstömäärän suhteen perusteella.

Lisäksi järjestäjien vastuut tulisi määritellä tarkemmin, jottei kokeilun aikana olisi epäselvyyksiä siitä, mikä asia kuuluu kaupungille ja mikä TE-toimistolle.

Työllisyyden kuntakokeilussa on tarkoitus parantaa erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä.

Esimerkiksi Lahdessa ryhmään kuuluu yli 7 900 työnhakijaa.

Eniten napinaa työnantajapalveluiden rajauksesta

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Erja Lindberg on hyvillään, että kuntakokeilusta on vasta esitys – eduskunnan käsittelyssä sitä on vielä mahdollista parantaa.

Kentältä on kuulunut kokeilusta tiukkaa palautetta.

– Eniten olemme saaneet palautetta siitä, että kuntien työnantajayrityspalvelut on jätetty kokeilun ulkopuolelle. Kyseessä on tietysti resurssikysymys, mutta koska tarkoitus on rakentaa polkuja työmarkkinoille, vuoropuhelu työnantajien kanssa on tärkeää.

Varsin hyvin on tiedossa, että työelämässä on piilotyöpaikkoja. Ne tulisi kaivaa näkyville ja valmentaa työnhakijoita niihin sopiviksi.

Lindberg toivoo, että esityksestä voidaan vielä neuvotella ja sen ollessa valiokunnassa vaikuttaa tulokseen. Lisäksi hän toivoo, että vielä olisi mahdollista tarkastella kokeilun ulkopuolelle jääneiden alueiden mahdollisuutta päästä mukaan.

Lindberg seurasi tarkkaan edellistä kokeilua. Kokeilu toi lain puitteissa velvollisuuksia mutta samalla tarjosi kunnille uusia työllisyydenhoidon työkaluja sekä mahdollisuuden käyttää laajaa verkostoaan.

Lindberg huomauttaa, että työllistymistä varten tarvitaan usein koulutuspalveluja. Tai vaikka päiväkotipaikka alle kouluikäiselle lapselle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaikki kokeilua halunneet alueet olisi pitänyt ottaa mukaan kokeiluun. Lisäksi kokeiluaika on liian lyhyt. Väliraportti ja johtopäätöksiä olisi voinut tehdä nykyisen ajan puitteissa, mutta kokeilua pitäisi jatkaa hallituskauden loppuun, että saadaan pidemmältä ajalta kokemuksia.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*