Antero Alenius arvioi tekoälyn hyödyntämiskelpoiseksi apuvälineeksi. Yksinyrittäjänäkin olen saanut siitä hyvän keskustelukumppanin, hän jatkaa. Kuva: Alenius, oma albumi

Vaikka ajat ovat vaikeat kuntataloudessa, niin myös kasvun mahdollisuuksia on nähtävä.

– Päähuomio on liikaa siinä, mistä palveluista voidaan leikata tai mistä palveluista ei voida leikata. Keskustelu jää liian pinnalliseksi, Antero Alenius arvioi yrittäjän roolissa.

– Olisi keskusteltava enemmän esimerkiksi siitä, miten työn tuottavuus kehittyy kunnassa.

Antero Alenius oli yhteensä lähes 40 vuotta kunnallishallinnon palveluksessa ennen kuin hän jäi eläkkeelle Hämeenkyrön kunnanjohtajan virasta vuoden 2023 lopulla.

Pitkän aikavälin asioita

Palvelutasojen leikkaukset vaikuttavat nopeasti talouteen. Työn tuottavuuden kehittäminen voi vaikuttaa pitemmällä aikavälillä kunnan talouteen.

– Tämän asian suhteen luottamushenkilöt ovat keskeisessä asemassa. Totta kai heiltä tivataan, mistä saa leikata ja mistä ei, mutta he voisivat ohjata ajattelua siihen suuntaan, että toimitaanko nyt riittävän taloudellisesti. Käytetäänkö työpanos oikein?

Toiminnan tehostaminen voi olla jossain määrin leikkaamista, mutta pohjimmiltaan siitä ei ole siinä kyse, Alenius vastaa.

– Henkilöstömenot koostuvat monista asioista, siitäkin, mihin aikaa käytetään. Henkilöstön kanssa voidaan tehdä uudistustyötä ja katsotaan yhdessä, että suunnataanko aikaa oikeisiin asioihin.

Vaikka toimintatapoja muuttamalla voidaan vaikuttaa pitkällä aikavälillä, niin ei tapoja muuttamalla saada hetkessä tuloksia.

– Tulokset toimintatapamuutoksista ottavat aikaa. Jos tänä vuonna muuttaa tapaa, niin vasta seuraavana vuonna näkee selkeämmin, mihin mennään. Ensimmäisiä merkkejä tuloksista voi saada aiemmin.

Silmät auki

12 vuotta Hämeenkyröä johtanut ja sitä ennen Punkalaitumen kunnanjohtajana toiminut hallintotieteiden maisteri etsii edelleen ratkaisuja kunta-alan haasteisiin.

– Olen jatkanut rakkaudesta lajiin, hän kertoo Kuntalehdelle.

Alenius toimii yrittäjänä ja hänen yrityksensä Grandpa Advisor tarjoaa koulutuksia esimerkiksi kuntavaaliehdokkaille.

Sokkona ei kannata mennä kohti uutta.

Uudenlaiset tavat vaativat oikeat mittarit kuvaamaan toimintaa.

Tässä yhteydessä Alenius painottaa, miten uusissakin asioissa on tärkeää saada tietoa, jotta päätöksenteko on hallinnassa. Ja tässä suhteessa hän pitää tärkeänä yhteistyötään tietoa tuottavien yhtiöiden – Eduhousen ja Vertikalin – kanssa.

– Voimme löytää uusia toimintatapoja tiedolla johtamisen avulla.

Täydellinen hetki

Kuntavaalit järjestetään 13.4. ja nyt on juuri oikea aika toimintatapamuutoksille.

– Tämä vuosi on muutoksille aivan otollinen momentum.

Heti alkusyksystä valtuustossa joudutaan nostamaan talouden akuutteja kysymyksiä esiin.

– Olisi hyvä, jos päästäisiin keskustelemaan ja purkamaan viime vuoden tilinpäätöstä osiin. Samalla katsottaisiin, mitkä kaikki niissä toimintatavoissa ovat vaikuttaneet onnistumisiin.

Ja katsottaisiin sitä, mitkä asiat ovat aiheuttaneet arvioitua enemmän kustannuksia, Alenius lisää.

– Toimintatapojen muuttamista on hyvä käydä läpi koko kunnassa, ja kuunnella hallinnon eri tasoja ja monipuolisesti kunnan työntekijöitäkin.

– Kaikki jalkautuminen on hyvää paitsi viranhaltijoille, niin myös luottamushenkilöille.

Tehokkaampaa päätöksentekoa

Asiakokonaisuuteen liittyy sekin, että päätöksenteko on joskus hidasta ja jopa mutkikasta kunnissa.

– Voisiko delegointia muuttaa, että annettaisiin lisää toimintavapauksia organisaatiossa. Nykyään pitää suunnitelmia hyväksyttää luottamushenkilöillä ehkä liiankin kanssa, kun tarvitaan toteuttamispäätöksiä eri toimiin.

– Jos päähuomio ei olisikaan siinä, voiko tehdä jotain asiaa, vaan kannustettaisiin toimimaan, että tuossa on talousarvio ja tässä sen tavoitteet. Siihen tietysti tarvitaan raportointia ja seurantaa, mutta voitaisiin siirtyä enemmän etukäteisvalvonnasta seurantaan.

Näin Aleniuksen mukaan voitaisiin nopeuttaa ja keventää päätöksentekoa.

Sormien napsauttelu ei riitä

Alenius luottaa siihen, että kunnilla on erinomaiset mahdollisuudet löytää keinoja työllisyysasioiden hoitoon, sellaisia, mitä valtion viranomainen ei löytänyt.

Mutta sormia napsauttamalla ei TE-uudistuksen jälkeinen aika solju.

– Se vaatii koulutusta myös luottamushenkilöille. Työllisyys, elinkeinopolitiikka ja ammatillinen koulutus muodostavat uudenlaisen yhdistelmän.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*