Ohjaamoissa kirjattiin viime vuonna 50 000 asiakaskäyntiä. (Kuva: Ville Miettinen)

Työtä etsivien nuorten ja työvoimaa vailla olevien työnantajien räätälöityyn kohtaamiseen kehitetty Työnantajatreffit sai tänään jaetun Vuoden Ohjaamo-teko-palkinnon.

Työnantajatreffit ovat nuorille työnhakijoille kohdennettuja rekrytointilaisuuksia. Lähes viikoittain Helsingin, Vantaan ja Espoon Ohjaamoissa järjestettävät tilaisuudet ovat saaneet erittäin hyvää palautetta sekä niihin osallistuneilta nuorilta että työnantajilta.

Joka neljäs pääkaupunkiseudun Ohjaamoissa uudenlaiseen työhakutapahtumaan osallistuneista nuorista on onnistunut työllistymään niiden avulla.

– Huomasimme, että isojen rekrytointitapahtumien ja sähköisten kanavien rinnalla tarvitaan hyvin täsmärakennettuja nuorten ja työnantajien kohtaamisia. Nuoret hyötyvät paljon saadessaan meiltä tukea, kontakteja työnantajiin ja käytännöllistä valmennusta työnhakuun. Työnantajat saavat mahdollisuuden kohdata juuri heillä tarjolla olevasta työstä kiinnostuneita työnhakijoita, kertoo palkittua konseptia kehittämässä ollut yritysyhteistyökoordinaattori Tia de Godzinsky Ohjaamo Vantaasta.

Työnantajatreffien konseptia on rakennettu pääkaupunkiseudun Ohjaamoissa. Samankaltaisia uusia julkisten ohjauspalvelujen ja yritysyhteistyön työmuotoja on kehitetty muun muassa Lahdessa.

Nuori tarvitsee tukea työllistyäkseen

Ohjaamoteko-palkinnon Euroopan sosiaalirahaston juhlassa jakanut työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinonministeriöstä korosti Työnantajatreffit-tyyppisten uusien työmuotojen kasvavaa merkitystä. Vailla työtä tai koulutusta olevien NEET-nuorten tilanne Suomessa on vaikeutuva.

– Nuoret tarvitsevat työtilaisuuksia, lyhyempiä ja pidempiä, päästäkseen pienin askelin kiinni työelämään ja osallisuuteen yhteiskunnassa. Palkittu työmuoto on hieno esimerkki Ohjaamojen tarjoamista mahdollisuuksista tuoda uusia menetelmiä työllistämiseen, Felt sanoi.

– Se tukee nuorten työuran alkuvaiheita, rakentaa tärkeitä kohtaamisia ja lisää samalla työnantajien mahdollisuuksia.

Suomessa toimii 40 Ohjaamoa, jotka tarjoavat työllistymisen, koulutuksen ja arjen tukea nuorille lähes 100 kunnan alueella. Palveluissa kirjattiin vuoden 2016 aikana jo 50 000 henkilökohtaista ohjauskäyntiä ja ne tavoittivat kaikkiaan yli 100 000 nuorta. Parhaillaan vietetään Ohjaamoviikkoa teemalla Tulevaisuus kirkastuu Ohjaamossa.

Ohjaamoissa kunta, valtio, työnantajat ja kolmas sektori tekevät yhdessä työtä edistääkseen alle 30-vuotiaiden työllistymistä ja kouluttautumista. Ohjaamoja kehitetään Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön johdolla ja Euroopan sosiaalirahaston (ESR) tuella. Ohjaamo-toimintamallin levittäminen ja kehittäminen on yksi Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan -kärkihankkeen toimenpiteistä.

Aiemmin Kuntalehdessä:

Ohjaamo ottaa nuoren kokonaan haltuun

Lue myös:

79 000 parhaassa työiässä olevaa miestä työelämän ulkopuolella

Tänäänkin moni nuori jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä

Meneillään olevan Ohjaamo-viikon teema on Tulevaisuus kirkastuu Ohjaamossa.
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*