Kuva: Kaisa Sirén
Tähän kaavaillaan uutta biosellutehdasta. Taustalla Keitele Groupin saha.

Toteutuuko Kemijärven biosellutehdas? Tätä jännitetään nyt koko Itä-Lapissa. Ongelmaksi koetaan, että Metsä Group kaavailee isoa tehdasta Kemiin.

Biosellutehdasta puuhaavan Boreal Bioref -yhtiön johto on saanut työpaikkahakemusten tulvan, vaikka lopullista investointipäätöstä ei ole vielä tehty.

– Kiinalaiset tekevät päätöksen syksyn aikana. Uskon, että tehdas toteutuu, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Heikki Nivala.

Kiinalaisyritys China Camc Engineering (Camce) on lupautunut 950 miljoonaa euroa maksavan biotuotetehtaan enemmistöosakkaaksi.

Boreal Bioref sai kesäkuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta ympäristöluvan. Sen mukaan tehtaan rakentaminen voidaan aloittaa huolimatta Vaasan hallinto-oikeuteen jätettävistä valituksista. Valituksia ovat jo jättäneet muun muassa Kemijärven ammattikalastajat ry ja Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Kemijärvi on menettänyt suuria työpaikkoja. Menetys näkyy kaikessa, varsinkin asukasluvussa.

– Biotuotetehtaan toteutuminen on Kemijärvelle kohtalonkysymys, sillä väestön ikärakenne on vääristynyt. Tehdas toisi kaivattuja teollisia työpaikkoja ja nuoria lapsiperheitä Kemijärvelle. Nuoria veronmaksajia tarvitaan kipeästi, Nivala sanoo.

Metsä Group kaavailee lähes kolme kertaa Kemijärven tehdasta suurempaa uutta sellutehdasta Kemiin. Lopullinen 1,5 miljardia euroa maksavan tehtaan investointipäätös tehdään ensi vuonna. Tehdas olisi toteutuessaan Suomen suurin sellutehdas; suurempi kuin yhtiön uusi sellutehdas Äänekoskella.

Moni kysyykin, riittääkö pohjoisessa puuta, vaikka Stora Enson sellutehtaan sulkeminen Kemijärvellä jätti itäiseen Lappiin hakkuureservin.

Boreal Biorefin hallituksen varapuheenjohtajan Timo E. Korvan mielestä Metsä Group yrittää toimillaan vesittää Kemijärven tehdashankkeen.

– He kokevat Kemijärven hankkeen lisäävän kilpailua Lapin puumarkkinoilla, Korva sanoo.

Korva on entinen pitkäaikainen Kemijärven kaupunginjohtaja ja myös keskustan kansanedustaja. Hän on toiminut myös Lapin läänin maaherrana ja Lapin aluehallintoviraston ylijohtajana.

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä tyrmää Korvan syytökset.

– Puuta riittää molemmille hankkeille, sillä Lapin metsät kasvat puuta enemmän kuin koskaan. Lisäksi meidän hankinta-alueemme on koko Suomi. Toisimme puuta Kemiin lisää myös ulkomailta, Hämälä sanoo.

Lapin metsien kasvu on Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan kiihtynyt yli viidellä miljoonalla kuutiometrillä vuodessa kahdenkymmenen viime vuoden aikana.

TEKSTI TAPIO MAINIO

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä 8/2019.

 

Avatar
Kuntalehti
kuntalehti@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*