Töyyömien määrä on kasvussa niin pitkäaikaistyöttömien, yli 50-vuotiaiden kuin alle 25-vuotiaiden ryhmissä. Kuva: Miska Puumala

Työttömiä työnhakijoita oli kesäkuun lopussa yhteensä 293 300. Se on 28 600 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 27 000 enemmän kuin edellisessä kuussa. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Työttömien työnhakijoiden lukumäärä sisältää työ- ja elinkeinotoimistojen ja kuntakokeilujen asiakkaat sekä kokoaikaisesti lomautetut. Työttömistä työnhakijoista oli kuntakokeilujen asiakkaina 170 500 henkilöä, mikä on 19 400 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa.

Koko maassa oli lomautettuna kesäkuun lopussa 28 500 henkilöä, mikä on 7 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 19 800 henkilöä, mikä on 4 000 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Toukokuusta kokoaikaisesti lomautettujen määrä väheni 500:lla.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 95 300, mikä on 4 300 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 99 800 eli 6 500 enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria, alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 5 900 enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa eli yhteensä 35 800.

Tilastokeskus: Työttömyysasteen trendi 8,2 prosenttia

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli kesäkuussa 41 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työllisyysasteen trendi oli 72,3 prosenttia, mikä on 1,2 prosenttiyksikköä matalampi kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli 242 000, mikä oli 31 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysasteen trendi oli 8,2 prosenttia eli 1,0 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin.    
 

Työnvälitystilaston ja työvoimatutkimuksen keskeiset erot 

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon sekä Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen. TEM:n Työnvälitystilaston lähteenä on TE-toimistojen ja kuntakokeilujen asiakasrekisteri, kun taas Tilastokeskuksen työvoimatutkimus on otostutkimus. 

TEM:n Työnvälitystilastossa työttömyyden määritelmänä on, ettei henkilöllä ole työsuhdetta eikä hän työllisty yritystoiminnassa. Lisäksi Työnvälitystilastossa kokoaikaisesti lomautetut luetaan työttömiin, mutta päätoimisia opiskelijoita ei. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen työttömyyden määritelmä on tiukempi: se edellyttää työttömiltä aktiivista työnhakua edeltävien 4 viikon aikana ja valmiutta ottaa työtä vastaan seuraavien 2 viikon aikana. Kansainvälisesti vertailukelpoisena Tilastokeskuksen työvoimatutkimus tuottaa viralliset työttömyysluvut. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*