Kuva: Ville Miettinen
Kuntasektori säästää 88 miljoonaa, jos esitys työttömyysvakuutusmaksun alentamisesta hyväksytään.

Työttömyysvakuusrahaston (TVR) hallitus esittää rahaston hallintoneuvostolle, että työttömyysvakuutusmaksua alennetaan yhteensä 0,8 prosenttiyksikköä. Alennus jaetaan ehdotuksen mukaan niin, että palkansaajien maksu alenee 0,4 ja kaikkien työnantajien keskimäärin 0,4 prosenttiyksikköä.

Esityksestä päättää torstaina kokoontuva TVR:n hallintoneuvosto.

Kuntatyönantajat tyytyväisiä

Alennus vastaa KT Kuntatyönantajien ajamaa näkemystä. KT:lla on TVR:n  hallituksessa kaksi ja hallintoneuvostossa kolme paikkaa.

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuksi vuodelle 2019 esitetään 1,5 prosenttia ja työnantajamaksuksi keskimäärin 1,5 prosenttia palkoista. Alemmaksi työnantajamaksuksi esitetään 0,5 prosenttia (0,65 % vuonna 2018) ja ylemmäksi maksuksi 2,05 prosenttia (2,6 % vuonna 2018) palkoista.

Enin osa kuntatyönantajista kuuluu ylimmän maksun piiriin, minkä vuoksi kuntasektorin maksu alenee KT:n mukaan keskimäärin 0,5 prosenttiyksikköä.

Euromääräisesti tämä tarkoittaa kunta-alalle noin 88 miljoonan euron alennusta 2019.

Tukea budjettiriiheen, ay-liikkeestä kritiikkiä

Alentamista perustellaan sillä, että Suomen talous on kasvanut vahvasti ja parantunut työllisyys on alentanut työttömyydestä aiheutuvia menoja.

Alennusesitys syntyi TVR:n halituksessa äänestyksen jälkeen. STTK ja SAK pitävät alennusesitystä ylimitoitettuna.

Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksun alentaminen helpottaa hallituksen paineita hillitä tuloverotusta. Sen on laskettu vastaavan suunnilleen 300 miljoonan euron veronalennusta, jota valtiovarainministeri Petteri Orpo, kok., on pitänyt tärkeänä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*