Työtuomioistuin: Seinäjoki ei painostanut työntekijäjärjestöjä yt-neuvotteluissa
Kuva: Seinäjoen kaupunki
Seinäjoen kaupunki ei painostanut Tehyn ja Superin pääluottamusmiehiä hyväksymään paikallisen sopimuksen työrauhavelvollisuuden vastaisesti keväällä ja kesällä käydyissä yt-neuvotteluissa, katsoo työtuomioistuin maanantaina tekemässään ratkaisussa.
Työtuomioistuin hylkäsi Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry:n kanteen, joka oli kohdistunut Seinäjoen kaupunkiin työrauhavelvoitteen rikkomisesta ja KT Kuntatyönantajiin valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.
Sote ry:n mukaan Seinäjoen kaupunki oli painostanut pääluottamusmiehiä hyväksymään paikallisen sopimuksen, jota Tehy ja SuPer ovat kieltäytyneet hyväksymästä.
Kanne liittyy Seinäjoen kaupungin keväällä 2020 käymiin yhteistoimintaneuvotteluihin, joissa työnantaja esitti yleiskorotusten siirtoa vuoden 2021 alkuun sekä tästä kompensaationa kahta palkallista vapaapäivää.
Sote ry vetosi muun muassa siihen, että kaupungin yksipuolisina säästötoimenpiteinä esittämät lomautukset ja osa-aikaistamiset olivat ylimitoitettuja suhteessa paikallisella sopimuksella saataviin säästöihin.
Työtuomioistuin hylkäsi kanteen kokonaisuudessaan ja yksimielisesti. Työtuomioistuimen mukaan Seinäjoen kaupungilla oli kiistatta taloudelliseen tilanteeseensa liittyvät asialliset syyt yhteistoimintaneuvottelujen aloittamiselle ja säästötoimille. Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla oli asialliset syyt esittää paikallisen sopimuksen vaihtoehtona muita säästökeinoja.
KT Kuntatyönantajien tiedotteen mukaan oikeudenkäynnin aikana kävi selväksi, että kaikki neuvotteluissa mukana olleet järjestöt ovat tienneet kaupungin säästötarpeista, ja että paikallisesta sopimuksesta ja muista vaihtoehtoisista säästökohteista keskusteltiin avoimesti kaikkien kanssa.
Seinäjoen kaupungin henkilöstöjohtaja Raija Ranta pitää päätöstä odotetunlaisena.
– Päätös oli merkittävä, sillä työtuomioistuin tuli ratkaisseeksi, että sopimuksen tarjoaminen on mahdollista, Ranta sanoo Kuntalehdelle.
-Tämä on esimerkki, että paikallista soimista voidaan käyttää muun muassa tällaisessa tilanteessa, jossa kunnalla on taloudellisia vaikeuksia ja yritetään löytää hyvä ratkaisu, joka vaikuttaisi mahdollisimman vähän palveluihin.