Esimerkiksi terveysteknologiaan keskittyvät ulkomaalaiset investoijat ovat löytäneet jalansijaa Suomesta. Kuvituskuva: Sonja Eloranta

Työ- ja elinkeinoministeriön tulosohjauksessa toimiva Business Finland tiedottaa, että uusia ulkomaalaisia investointeja on tehty lähes 1 400 kappaletta viimeisen viiden vuoden aikana.

Suurin osa näistä investoinneista on tehty pääkaupunkiseudulle. Invest in Finlandin asiantuntija Annabella Polo kertoo, että Uusimaa on kerännyt ulkomaalaisia investointeja eniten edellä mainitulla aikajaksolla.

Ulkomaalaisista investoinneista on tehty kappalemääräisesti vertailtuna noin 56 prosenttia Uudellemaalle viimeisen viiden vuoden aikana. Samaan aikaan myös Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Pohjois-Savo, Keski-Suomi ja Satakunta ovat saaneet merkittävän osan tulokkaista, Business Finland tiedottaa.

– Nyt esillä oleviin investointeihin on laskettu mukaan yrityskaupat ja uusperustantaiset yritykset, Polo kertoo.

Invest in Finland toimii osana Business Finlandia ja auttaa ulkomaisia yrityksiä löytämään liiketoimintamahdollisuuksia Suomesta. Invest in Finland kerää ja ylläpitää tietoa ulkomaalaisomisteisista yrityksistä Suomessa.

Vuosi 2020 oli erityisen hyvä

Annabella Polo sanoo ulkomaalaisten investointien määrän olevan laskettavissa kappalemääräisesti, mutta niiden sisältämistä euromääristä ei ole saatavilla tarkkaa tietoa.

– Yrityskauppojen summia hyvin harvoin julkistetaan suurelle yleisölle, Polo muistuttaa.

Ulkomaalaisten investointien kappalemäärien perusteella vuosi 2020 oli parempi kuin edelliset vuodet 2018 tai 2019.

– Koronasta huolimatta investointeja tuli todella paljon.

Pääkaupungit vetävät puoleensa

Uudenmaan korostuminen ulkomaalaisten investointimäärien suhteen ei ole erikoista muihin maihin verrattuna.

– Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna on tyypillistä, että uudet ulkomaiset investoinnit tulevat pääkaupunkiseudulle, esimerkiksi hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden lähelle.

Suomessakaan kaikki ei ole yhden kortin varassa.

– Suomessa on kuitenkin alueittain vahvoja ekosysteemejä, jotka houkuttelevat ulkomaisia investointeja, Annabella Polo summaa.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalle on rakentunut terveysteknologian ja hyvinvoinnin keskittymä on houkutellut investointeja Ruotsista, Isosta-Britanniasta, Norjasta, Saksasta ja Japanista.

Oulu houkuttelee terveysteknologian edelläkävijöitä ja siitä on tullut teeman yksi tärkeimmistä keskuksista Suomessa.

Kaupungeilta ja kunnilta vaaditaan pitkäjänteisyyttä

Annabella Polo myöntää, että kansainvälisten investointien edistäminen vaatii pitkäjänteistä työtä Suomen kaupungeissa ja kunnissa. Sitä edistämistyötä tehdään yhdessä alueellisesti sekä kaupunkien ja kuntien sisällä.

– Eri alueilla Suomessa ymmärretään, että uudet ulkomaalaiset investoinnit rikastuttavat paikallista ekosysteemiä, auttavat luomaan siellä työpaikkoja.

Business Finland on muistuttanut kaupunkeja ja kuntia, että kansainvälisten investointien houkuttelussa avainasemassa on seudun osaaminen. Kansainväliset yritykset laajentavat toimintaansa Suomeen esimerkiksi, koska täällä on vakaa liiketoimintaympäristö sekä osaavaa työvoimaa, Polo vahvistaa.

– Nämä investoinnit eivät tapahdu sattumalta, vaan ne ovat useiden vuosien projekteja, joissa asiantuntijoiden toimiva yhteistyö on kriittistä sekä alueellisella että kansallisella tasolla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä