Kuva: KKO

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt eräille Nordea Pankki Suomi Oyj:n laina-asiakkaina olleille kunnille, yhteisöille ja säätiöille valitusluvan luottojen korkomarginaalien korottamista koskevassa asiassa.

Asia liittyy hovioikeudessa käsiteltyyn kiistaan siitä, oliko Nordea Pankki Suomi Oyj:llä ollut vuonna 2009 oikeus korottaa kuntien ja kunta-alalla toimivien yhteisöjen ja säätiöiden luotoista perittäviä marginaaleja.

Hovioikeus hylkäsi pankin laina-asiakkaiden kanteet, joissa nämä olivat vaatineet tuomioistuinta vahvistamaan muun ohella, ettei perusteita marginaalin korottamiselle ollut.

Hovioikeus katsoi, että pankin varainhankinnan kustannukset olivat kansainvälisen talouskriisin seurauksena lisääntyneet velkakirjan ehdossa tarkoitetulla tavalla siten, että marginaalien korottamiselle oli ollut perusteet. Myös käräjäoikeus oli päätynyt asiassa samaan johtopäätökseen ja hylännyt laina-asiakkaiden kanteet.

Helmikuussa KKO kumosi vastaavanlaiset tuomiot Handelsbankenin asiakkaiden osalta ja vahvisti, että Handelsbankenilla ei ole ollut oikeutta korottaa kuntien, kuntayhtymien ja muiden kuntatoimijoiden lainojen marginaalia yksipuolisella ilmoituksella vuosina 2009–2010.

Nordean asiakkaista valituslupaa haki 25 tahoa, mukana mm. Alavuden, Raaseporin, Forssan ja Jyväskylän kaupungit sekä Pöytyän, Mynämäen, Kärkölän ja Inarin kunnat.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä