Mahdollisuus poiketa säädetystä työvoimapohjavaatimuksesta sallitaan kuudelle työllisyysalueelle. (Kuva: Ville Miettinen)

Valkeakosken kaupungin tavoite pitää työllisyysasiat omissa käsissä ei toteutu. Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä käsitteli työllisyysalueiden muodostumista maanantaina ja se esittää valtioneuvostolle, että Valkeakosken hakemus poiketa säädetystä 20 000 henkilön työvoimapohjavaatimuksesta hylätään.

Päätös ei tule Valkeakoskelle suurena yllätyksenä, sillä jo syyskuussa työministeri Arto Satonen, kok, linjasi Valkeakosken-vierailullaan, että Valkeakosken on suunnattava joko Tampere- tai Hämeenlinna-vetoiseen työllisyysalueeseen. Elokuussa Valkeakosken kaupunginhallitus oli yksimielisesti päättänyt jättäytyä pois Tampere-vetoisesta alueesta.

– Odotamme virallista päätöstä ja katsomme sitten kuinka etenemme. Kaupunginhallitus kokoontuu ensi maanantaina ja silloin asiasta keskustellaan alustavasti, kertoo Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff.

Uschanoff ei lähde ennakoimaan, lähtisikö Valkeakosken hakemaan muutosta valtioneuvoston päätökseen hallinto-oikeuden kautta.

– Niin, kunnallisen itsehallinnonhan pitäisi olla vahvaa, joten on valitusreittikin punnittava. Elokuussa päättäjämme olivat yksituumaisesti oman työllisyysalueen kannalla.

Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikko Franssila, kok, sanoo, että ministerityöryhmän esitys ja sitä seuraava valtioneuvoston päätös tarkoittavat käytännössä sitä, että Valkeakosken on jatkettava neuvotteluja työllisyysalueesta Tampereen kanssa.

– Emme ole keskustelleet asiasta vielä luottamushenkilöiden kesken, mutta ainakin henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että nyt on pyrittävä löytämään Tampereen kanssa yhteinen malli, jossa demokratia toteutuu ja jossa paikalliset lähipalvelut määritellään tarkasti.

Kuuden muun alueen osalta ministerityöryhmä esittää poikkeuslupahakemuksen hyväksymistä. Mahdollisuus poiketa säädetystä työvoimapohjavaatimuksesta sallittaisiin Hanko-Inkoo-Raaseporin työllisyysalueelle, Pietarsaaren työllisyysalueelle, Savonlinnan työllisyysalueelle, Ylä-Savon työllisyysalueelle, Tunturi-Lappi-Pellon työllisyysalueelle ja Pohjois- ja Itä-Lapin työllisyysalueelle.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*