Arto Sulonen on yksi valtionosuusuudistuksen selvityshenkilöistä.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT arvioi kuntien palvelutuotannon menoja. Valtionosuuksien määräytymistekijöitä ravisteleva tutkimus valmistui nyt perjantaina.

Tutkimuksen tavoitteena on ollut tuottaa arviot väestön ikärakenteen yhteydestä tarkasteltujen palveluiden tarjoamisen ja tuottamisen menoihin.

Nykyisillä painotuksilla esimerkiksi ikäluokassa 0–5-vuotiaan perushinta on 8 186,31 euroa ja 7–12-vuotiaiden kohdalla 7 231,33 euroa.

Valtiovarainministeriön toimeksiannosta tehty tutkimus arvioi muun muassa, miten nuorimman ikäryhmän, 0–15-vuotiaat, sisällä arviointipainotusten olisi mentävä.

Ikärakenteen lisäksi monet muutkin valtionosuuskriteerit ovat olleet tarkastelussa.

Vieraskielisyyden tai asukastiheyden vaikutukset menoihin ovat esimerkkejä aihekirjosta, jotka herättävät kiinnostusta eri puolilla Suomea.

Paras arvio

VATT on tutkinut kuntien palvelutuotannon menoja sote-uudistuksen jälkeisessä tilanteessa ja tutkimus luo pohjaa päivityksille, selviää valtionvarainministeriön tiedotteesta.

Tutkimusta hyödynnetään kustannusneutraalisti toteutettavassa valtionosuusuudistuksessa, joka väistämättä hyödyttää toisia kuntia ja toisia taas ei. Hallitusohjelmassa on linjattu, että uudistus ei lisää julkisia menoja.

– Useiden kriteerien kohdalla vahvistuu VATT:n esittämä näkemys, että monet nykyiset valtionosuuskriteerit perustuvat vanhentuneisiin tietoihin kuntien kustannusten ja valtionosuuskriteerien yhteydestä, toteavat valtionosuusuudistuksen selvityshenkilöt Arto Sulonen ja Eero Laesterä tiedotteen mukaan.

Tutkimustuloksia voidaan pitää parhaana käytettävissä olevana arviona kuntien ominaisuuksien ja toimintamenojen välisistä riippuvuussuhteista, arvioivat selvityshenkilöt.

Uudistustyö jatkuu

Lakisääteisten peruspalvelujen rahoittamista turvaavaa ja verotuksen eriytymistä rajaavaa valtionosuusjärjestelmä uudistetaan hallituksen mukaan vastaamaan kuntien uutta roolia isojen uudistusten jälkeen.

Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2026.

Tutkimus ei sisällä kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta siirtyvien työvoimapalveluiden rahoitusperusteita.

Oman kunnan talousnäkymiä voi tarkastella tutkimuksen pohjalta.

Tämän linkin kautta avautuu VATTin tuore tutkimus: Kuntien palvelutuotannon menot ja valtionosuuksien määräytymistekijät.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*