VATT:n julkituoma käsitys kuntien valtionosuuksien vaikutuksista on herättänyt vilkasta keskustelua tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.

Suomenmaassa käydään VATT:n näkemyksenkimppuun monissa yhteyksissä. Helsingin Sanomat taas osoittaa enemmän ymmärrystä VATT:n tuloksille.

VATT tulkitsi selvityksessään, että nykyinen kuntien valtionosuusjärjestelmä hidastaa luonnollista muuttoliikettä ja siten hidastaa talouskasvua.

Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen kirjoittaa Suomenmaan blogissa, että valtionosuuksien tarkoitus on taata kansalaisten yhdenvertaisuus.

Saman näkökulman nosti esiin Kuntaliiton apulaisjohtaja Reijo Vuorento Kuntalehden verkkosivulla.

Kansanedustaja Timo Korhonen, kesk., moittii Suomenmaassa tutkijoitten päättelyä tarkoitushakuiseksi.

Myös Suomenmaan pääkirjoitus kyseenalaistaa VATT:n päätelmät, vaikka ei laskelmia kiistäkään:

– Hyvinvointia ei mitata vain kapea-alaisilla talousmittareilla. Varsinkin poliittisessa päätöksenteossa hyvinvointiratkaisuja tehtäessä pitää sovittaa yhteen monia arvoja ja aikajanoja, Suomenmaa kirjoittaa.

– Maantieteellis-taloudelliset ja sosiaalis-kulttuuriset arvot vaikuttavat, kun erilaisia yhdyskuntia asetetaan paremmuusjärjestykseen. Huomioitava on myös esimerkiksi huoltovarmuuteen ja elinkeinopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Tuotanto- ja elinkeinotoiminnan muutokset näkyvät myös yhdyskuntarakenteessa.

Helsingin Sanomat toivoo pääkirjoituksessaan, että VATT:n tulokset kiinnostaisivat hallitusneuvottelijoita, jotka pohtivat kaupunkipolitiikkaa.

– Jos uskoo viestiin, aluepolitiikan pitäisi kannustaa ihmisiä hakeutumaan koulutuksen ja työpaikkojen keskittymiin, lehti kirjoittaa.

Aihetta käsitellään värikäin sanankääntein myös Facebookissa ja Twitterissä.

 

Eero Karisto
Eero Karisto
eero.karisto@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*