Valtionosuusuudistuksen etenemisestä luvassa tietoa tällä viikolla
Toivottavasti kuulemme uutisia ja pääsemme ratkomaan nykyisen rahoitusjärjestelmän ongelmia mahdollisimman pian, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina. Kuva: Heli Sorjonen
Mikä mättää?
Kysymys on aiheellinen, sillä valtionosuusuudistuksesta ei ole kuultu mitään, vaikka poliittiset ratkaisut piti saada kuntoon alkusyksystä.
Kunnissa on odotettu lausuntokierroksen alkamista.
Valtionosuusuudistuksen selvityshenkilö Arto Sulonen kertoi maanantaina, että aikatauluun on luvassa selvyyttä loppuviikosta.
Valtiosihteeri Kristiina Kokko vastaa aikataulukysymykseen tekstiviestillä ja ilmoittaa, että tietoa saattaa olla tulossa keskiviikkona.
Kentällä ihmetellään, miksi julkisuuteen ei ole tuotu syksyn aikana minkäänlaisia laskelmia eikä muutoinkaan tietoa uudistuksen etenemisestä.
– Toivottavasti kuulemme uutisia ja pääsemme ratkomaan nykyisen rahoitusjärjestelmän ongelmia mahdollisimman pian, sanoo Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.
Kentällä tietoja tulevasta uudistuksesta on odotettu hartaasti, sillä kunnissa ei ole mitään tietoa, miten paljon valtionosuudet ovat muuttumassa ja millä aikataululla.
Entä aiotaanko pitää alkuperäisestä aikataulusta kiinni? Sen mukaan uudistus tulisi voimaan vuoden 2026 alusta alkaen.
Poliittisia päätöksiä ei ole tehty
Selvityshenkilöt, Sulosen lisäksi Eero Laesterä, ovat tiettävästi joutuneet odottamaan poliittisten ryhmien kannanottoja tulevista kriteereistä.
Poliittisia päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT antoi oman selvityksensä valtionosuusuudistusta varten jo syyskuun alkupuolella.
Reina pohtii, että toisaalta uudistuksen voimaantulon lykkääntyminen ei ole paha juttu, mutta että jos näin on käymässä, siitä pitäisi saada mahdollisimman pian tietoa.
Siinä tapauksessa kunnat voisivat ottaa uuden tilanteen taloussuunnittelussaan huomioon.
Monta vaikeaa kysymystä
Valtionosuusuudistusta pidetään yhtenä kuntapolitiikan merkittävimmistä uudistuksista tällä hallituskaudella.
Nykyisessä järjestelmässä on paljon uudistettavaa, ja rahanjako kuntien välillä on muuttumassa – mikä on myös poliittisesti vaikea kysymys.
Uudistuksessa joudutaan ottamaan kantaa monille kunnille isoihin kysymyksiin, kuten sote-eriin, voimalaitosten tasauksiin, saaristomaisen kunnan rahoitukseen sekä kaksikielisyyteen.
Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2026 alusta.
Tämä tarkoittaisi, että esitys saataisiin eduskuntaan ensi talvena.
Lue myös: