Subjektiivista päivähoito-oikeutta on tarkoitus leikata. (Kuva: Ville Miettinen)

Varhaiskasvatuksen säädösten muutokset ovat lähteneet lausuntokierrokselle. Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellut esitykset perustuvat hallitusohjelman linjauksiin.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus putoaisi 20 tuntiin viikossa. Päiväkodeissa yli kolmevuotiaiden kokopäivähoidossa kasvattajien ja lasten suhdeluku olisi jatkossa 1/8 nykyisen 1/7 sijaan. Pienimpien, alle kolmevuotiaiden lasten ryhmien suhdelukua ei muutettaisi.

Kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen olisivat oikeutettuja lapset, joiden vanhemmat työskentelevät tai opiskelevat täysipäiväisesti tai joille se on tarpeen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.

Tarpeen toteennäyttäminen jää vanhempien tehtäväksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



20 tunnin varhaiskasvatukseen arvioidaan lain muutoksen myötä siirtyvän 11 000 lasta. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan ensi elokuussa.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä arvioidaan, että muutokset johtaisivat 1 600 työpaikan vähenemiseen ja vastaavasti kunnille 60 miljoonan euron säästöihin.

Samalla on tarkoitus lisätä yliopistollisessa lastentarhanopettajien koulutuksessa vuosittain sisään otettavien opiskelijoitten määrää sadalla eli 600:aan.

Esitys lähtee nyt lausuntokierrokselle, joka päättyy 25.9.

Vireillä on myös päivähoitomaksujen korotus.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*