Helsinki laski täksi vuodeksi kunnallisveroprosenttiaan. (Kuva: Ville Miettinen)

Puoli prosenttiyksikköä kunnallisveroaan alentanut Helsinki on keveimmin keskituloista perhettä verottava maakuntakeskus vuonna 2018 Veronmaksajain Keskusliiton selvityksen mukaan.

Esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 066 euroa. Maakuntakeskuksista kireimmin verottavassa Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 071 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

Selvityksen, jossa on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa, on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.

– Helsingin päätös kunnallisen tuloveroprosentin puolen prosenttiyksikön alentamisesta lisää mukavasti helsinkiläisten veronmaksajien vuotuisia käytettävissä olevia tuloja. Päätöksellä on myös suuri vaikutus koko maan keskimääräiseen kunnallisveroprosenttiin, joka laski hieman vuodentakaisesta ensi kertaa 21 vuoteen, Kalluinen toteaa tiedotteessa.

– Monissa kunnissa verotus on Helsinkiä kireämpää. Asumisen kustannukset Helsingissä ovat kuitenkin maan korkeimpia, mikä on hyvä muistaa kunnallista verotusta vertailtaessa.

Selvityksessä oli mukana 18 maakuntakeskusta: Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kajaani, Kokkola, Kouvola, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Mikkeli, Oulu, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vaasa. 

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja – kunnallis- ja kirkollisvero sekä valtionvero, yleisradiovero ja sosiaalivakuutusmaksuja – Suomessa vuonna 2018 Jämijärvellä: yhteensä 28 783 euroa. Eroa on 4 554 euroa Manner-Suomessa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, missä veroja maksetaan 24 229 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Reisjärvi, Pelkosenniemi ja Vehmaa. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä